Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У літній період стрімко зростає кількість пожеж в екосистемах.

Дата: 27.07.2021 13:22
Кількість переглядів: 236

У літній період стрімко зростає кількість пожеж в екосистемах.

http://gromada.org.ua/themes/ukraine/img/share/fb.png  http://gromada.org.ua/themes/ukraine/img/share/tw.png  http://gromada.org.ua/themes/ukraine/img/share/print.png


У літній період стрімко зростає кількість пожеж в екосистемах. Це зумовлено тим, що громадяни обирають активний відпочинок в  лісопаркових зонах та на водоймах. Людська халатність та незнання елементарних правил пожежної безпеки на відкритих територіях призводять до масштабних пожеж, на гасіння яких необхідна велика кількість сил та засобів.

Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил пожежної безпеки  на відкритих територіях. Пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі. Будьте пильними та у разі виникнення пожежі негайно телефонуйте за номером Служби порятунку «101».

Якщо ви відпочиваєте на природі варто пам'ятати, що порушення правил пожежної безпеки несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей.

Щоб уникнути  пожеж в екосистемах, дотримуйтесь наступних правил:

– не розводьте багаття у лісі, окрім призначених для вогнищ місць;

– не засмічуйте місце відпочинку;

– обгороджуйте та розчищайте місце розпалення багаття;

– не розводьте відкритий вогонь поруч із сухою рослинністю та господарчими будівлями;

– не розкидайте недопалки та сірники на суху лісову підстилку;

– стежте, щоб діти не бавилися з вогнем;

– приберіть місце погашеного вогнища, переконайтесь, що горіння відсутнє.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 180  до 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян  і на посадових осіб – від 900 до 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян  

Більш жорсткі санкції передбачені за відповідні злочини Кримінальним кодексом України, зокрема:

Стаття 245. Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу

1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом - караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

https://rada.info/upload/users_files/04380040/c38d5fb210441dca736d88915e1dfecc.jpg

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь