Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мінцифра, Дія.Цифрова освіта, МОН, PFE і Genesis запустять у 50 університетах курс, що навчить 60 000 студентів створювати цифрові продукти

Дата: 24.12.2021 14:06
Кількість переглядів: 275

На національному порталі з розвитку цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта створять окремий розділ для навчання інноваційних професій в університетах. 

14 грудня 2021 року в UNIT.City відбулася пресконференція про запуск масштабної колаборації IT-бізнесу й освіти. Під час пресконференції оголосили, що протягом 2022 року в більш ніж 50 українських університетах буде впроваджено навчальний курс «Створення і розвиток IT-продуктів» — освітню програму з IT-підприємництва для студентів державних закладів вищої освіти. 

Партнерами проєкту стали Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство освіти і науки України. 

Це перший етап масштабної освітньої ініціативи, яку розробили в Product IT Foundation for Education (PFE) — громадській організації, створеній IT-компанією Genesis та представниками фонду Horizon Capital і Київської школи економіки. 

Основ продуктового IT навчать 60 000 українських студентів протягом наступних п'яти років. За приблизними підрахунками PFE, одна людина в продуктовому IT генерує в 76 разів більше доходу, ніж середньостатистична працезайнята особа в Україні. Навіть якщо 1% студентів, які опанують курс, почнуть кар'єру в продуктових компаніях або заснують власний стартап, це згенерує мільярди гривень в економіку через додаткову вартість цифрових продуктів. 

Як зазначив Віцепрем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на пресконференції, ринок IT в Україні постійно зростає. «З?являються нові компанії, масштабуються наявні — це хороші тенденції. До того ж Мінцифра створює додаткові стимули від держави, щоб збільшити частку IT у ВВП країни до 10%. Незабаром ми запускаємо проєкт Дія Сity та Фонд Фондів. Але в таких умовах темпи та якість підготовки ІТ-спеціалістів не задовольняють попит. Разом із МОН ми вже працюємо над реформою IT-освіти та вдячні всьому соціально відповідальному IT-бізнесу, який співпрацює з нами заради спільної мети», — підкреслив він. 

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан: «Ми системно долучаємося до вдосконалення вищої освіти. Наприклад, минулого навчального року Мінцифра з YEP запустили проєкт “Підприємницький університет”, у межах якого сьогодні у 85 університетах викладається дисципліна про інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами. А нова ініціатива про запуск курсу щодо створення і розвитку IT-продуктів є фактично елементом реформи IT-освіти».

Пропонуватимуть пройти навчальну програму студентам других-третіх курсів — як технічних, так і нетехнічних спеціальностей. Вона має надихнути молодь, дати уявлення про те, як функціонує IT-бізнес, та підготувати компетентні кадри для українського IT-ринку в цілому. Студентам запропонують практичні заняття, лекції, microlearning-блоки, бізнес-симуляції, роботу над реальними кейсами компаній. Найкращі студенти отримають менторську підтримку від провідних фахівців продуктового IT.

«Наша місія — розвиток IT-підприємництва в Україні через модернізацію освітніх підходів. Ми не конкуруємо з державними ЗВО, а бачимо перспективу в кооперації з ними задля вдосконалення практичної складової навчання. Таким чином студенти з усієї країни матимуть доступ до сучасних освітніх практик», — зазначив Голова PFE Ілля Бачурін.

На пілотному етапі до курсу отримають доступ студенти Київського національного економічного університету, Національного авіаційного університету, Київського національного університету будівництва і архітектури, Національного університету «Чернігівська політехніка», Одеської юридичної академії та факультету інформатики (ФІОТ) Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського. З вересня 2022 року курс планують розширити на більш ніж 50 закладів вищої освіти по всій країні. Допомагати з онлайн-адаптацією курсу буде студія онлайн-освіти EdEra.

«Ми працюємо над тим, щоб освіта відповідала запитам суспільства та ринку, а доступ до актуальних освітніх програм мали студенти не лише з міст-мільйонників, а й із регіонів. Ми віримо, що курс, створений практиками, сприятиме розвитку підприємницького духу та стане джерелом прикладних знань про галузь», — зазначив Міністр освіти України Сергій Шкарлет. «Цей курс — наймасштабніша інтеграція освіти й бізнесу в цьому напрямі. З боку Міністерства забезпечимо PFE підтримкою та допоможемо впровадити курс у навчальні програми університетів», — запевнив він. 

Головним ініціатором створення PFE та драйвером проєкту став співзасновник і СЕО Genesis Володимир Многолєтній. 

«За 12 років ми в Genesis створили десятки продуктів для користувачів у всьому світі. Зібрали сотні успішних кейсів, а також робили помилки. Ми хочемо ділитися цим досвідом та експертизою зі студентами. В останні п’ять років постійно інвестуємо в модернізацію української академічної освіти й власні навчальні програми, бо віримо, що лише співпраця бізнесу та освітніх інститутів може пришвидшити розвиток IT-ринку та економіки країни», — наголосив він. 

Про PFE

Product IT Foundation for Education (PFE) — громадська організація, створена компанією Genesis, представниками фонду Horizon Capital та Київської школи економіки. Очолює PFE методолог бізнес-навчання Ілля Бачурін. Фундацію створено задля розвитку IT-освіти та впровадження найкращих практик сучасного бізнес-навчання в українську систему академічної освіти.

Стратегічні цілі PFE:

  • імплементувати найкращі практики бізнес-навчання у всіх українських ЗВО;
  • вплинути на розвиток IT-екосистеми, яка заохочуватиме молодих фахівців залишатися в Україні та створювати IT-продукти й бізнеси;
  • сформувати мережу партнерств для подальшого підвищення рівня ІТ-освіти в Україні.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь