Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як відкриті дані підвищують прозорість роботи депутатів: дослідження Мінцифри

Дата: 28.12.2021 09:45
Кількість переглядів: 194

Як відкриті дані підвищують прозорість роботи депутатів: дослідження Мінцифри

  


Мінцифра презентувала дослідження про вплив відкриття даних у сфері підзвітності депутатів місцевого рівня та Верховної Ради. Дослідження провели спільно з проєктом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Відкриті дані щодо діяльності депутатів доступні на Єдиному держпорталі відкритих данихпорталі відкритих даних ВРУ та на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. 

Відкриті дані щодо майнових декларацій дають змогу отримати вичерпну інформацію щодо майна депутатів. Звіти політичних партій показують, хто фінансує партії та на що вони витрачають ці кошти. А дані з порталу відкритих даних ВРУ можуть, зокрема, показати, за які законопроєкти голосує певний депутат.

Завдяки відкритим даним можна: 

  • дослідити законотворчу діяльність депутатів та як вони голосують можна через сервіс «ККД депутата — як депутати підтримують реформи» від VoxUkraine;
  • дізнатися, хто фінансує політичні партії та на що вони витрачають отримані кошти, допоможе сервіс «Золото партій»; 
  • знаходити потенційні факти незаконного збагачення депутатів місцевого рівня та депутатів ВРУ, виявляти конфлікти інтересів і корупційні зв’язки депутатів та інших держпосадовців завдяки інструментам «Bihus.Декларації» та «Zaparkanom»;
  • знаходити ризики корупції та тіньового лобізму в парламенті, приховані бізнес-зв’язки та конфлікт інтересів у діяльності депутатів. У цьому допоможуть сервіси «Відкритий реєстр національних публічних діячів України» від Центру протидії корупції та «Приховані інтереси» від ГО «Антикорупційний штаб»;
  • дізнатися про фігурантів антикорупційних розслідувань серед українських політиків, а також про історію створення та результати роботи політичних партій, основних донорів можна на ресурсі «ПолітХаб».

Відкриття даних у сфері підзвітності депутатів дозволяє виявляти корупційні зловживання або зв’язки між законодавчою ініціативою депутата та його бізнес-інтересами. Політики можуть використовувати відкриті дані для демонстрації ефективності роботи депутатів чи партії. А громадяни мають доступ до вичерпної інформації про діяльність депутатів та можуть зробити більш виважений вибір під час голосування.

Повний текст дослідження доступний за посиланням [https://tapas.org.ua/wp-content/uploads/2021/12/Open-Data-Impact-Report-MPs-Accountability.pdf].

Також можна ознайомитися з антикорупційним та соціальним впливом відритих даних в інших галузях: будівельнадорожнямедичнаекологічнафінансоваенергетичнапровадження бізнесумісцеве самоврядуваннядержавний нагляд (контроль) та лісове господарство.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь