Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ З ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ТА ЗРОСТАННЯ РІВНЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У 2021 РОЦІ ОБГОВОРИЛИ НА ОСТАННЬОМУ ЗАСІДАННІ КОЛЕГІЇ

Дата: 28.12.2021 10:09
Кількість переглядів: 178

 

Сьогодні, 24 грудня 2021 року під керівництвом голови районної державної адміністрації Геннадія Бамбури відбулось засідання колегії Болградської райдержадміністрації. Основним питання колегії стало - результати роботи з легалізації трудових відносин та зростання рівня заробітної плати у 2021 році.

Дмитро Радулов, директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації, доповів про загальні показники по Одеській області та зазначив, що у 3 кварталі 2021 року спостерігається тенденція зниження заробітної плати по усім районам у порівнянні з 2 кварталом. На жаль, у Болградському районі найнижчий показник рівня заробітної плати в Одеській області. Офіційно працевлаштовані працівники отримують зарплату нижче 7 тис. грн. згідно проведеного аналізу найвища заробітна плата в Бородінській та Криничненській громадах. Найнижчий рівень зарплати в Болградському районі та й в Одеській області в Василівській і Кубейській громадах. Також, Дмитро Дмитрович доповів про розмір орендної плати до грошової орендованої вартості орендованої земельної частки /паю у Болградському районі та визначив громади, в яких найнижчий розмір (3%), а саме у Криничненській, Павлівській та Тепліцькій.

Директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації закликав присутніх керівників підприємств збільшити рівень заробітної плати та розміру ставок за оренду земельних ділянок паїв,тому що це соціальний захист мешканців району та додаткові надходження в місцеві бюджети і розвиток громад.

Начальник відділу економіки та агропромислового розвитку районної державної адміністрації Світлана Вербанова доповіла, про динаміку середньомісячної заробітної плати та розмір заборгованості за 3 квартал до її рівня у 2 кварталі по громадам Болградського району. Вона зазначила, що порівняно із заборгованістю станом на 01.08.2021 року загальна заборгованість по району на сьогоднішній день зменшилась на 62,5%. В той же час збільшилась заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах: ТОВ «Агро-Юг» на 245,8 тис. грн; ПрАТ «Грона» на 83,2 тис. грн. Згідно прогнозів планового надходження коштів, керівники ТОВ «Агро-Юг» та ПрАТ «Грона» зобов’язуються повністю погасити борг по заробітній платі у строк до 15 січня 2022 року.

Заступник начальника відділу з питань праці та заробітної плати управління з питань праці Головного управління Держпраці в Одеській області Людмила Мартус доповіла про роботу управління з підприємствами Болградського району протягом 2021 року. Людмила Василівна ознайомила присутніх з кількістю перевірок проведених в районі та зазначила, що з питання погашення заробітної плати складено 5 протоколів та погашена суму боргу підприємствами району 10 млн. грн.

Людмила Мартус наголосила, що з підприємствами постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо дотримання законодавства. Згідно внесених змін до законодавства Держпраця позбавлена права проводити контроль по перевірці легальних працівників та трудових відносин на підприємстві. Вона зазначила, що жодна громада не зверталась до Головного управління Держпраці в Одеській області з приводу виявлення нелегальних працівників та питань порушення законодавства.

Геннадій Бамбура, голова Болградської райдержадміністрації, порекомендував головам громад постійно звертатись до Головного управління Держпраці, з виявлення порушень законодавства про працю підприємствами, які розташовані на території їх громад.

Узун Анастасія, начальник Південного відділу податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області, зазначила, що кожній громаді постійно надається інформація з оплати податків по кожному підприємству для проведення відповідного аналізу і подальшої роботи з підприємствами боржниками.

В Болградському району зареєстровано приблизно 4 тис. юридичних осіб та більше 10 тис. фізичних осіб.

Анастасія Миколаївна зазначила, що протягом 2021 року 1700 підприємств району не сплачували податки, у 627 підприємствах сплачують заробітну плату нижче мінімальної, 229 підприємств орендують земельні паї та не сплачують орендну плату у повному обсязі.

Голова Болградської райдержадміністрації зазначив, що ми не зможемо розвиватися надалі, якщо не будемо сплачувати податки та рекомендував головам територіальних громад спільно з контролюючими органами розпочати роботу з підприємствами, які порушують податкове та законодавство про працю.

Під час колегії було обговорено питання щодо внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної адміністрації Алла Стоянова зазначила, що документ спрямований на зміцнення ресурсної бази бюджетів та запобігання бюджетним втратам через ухилення від оподаткування. Зокрема, документ передбачає підвищення окремих ставок екологічного податку, запровадження мінімального податкового зобов’язання як податку з потенційно можливого мінімального доходу з земельної ділянки сільськогосподарського призначення, за винятком, ділянок членів дачних та садівничих кооперативів, сільгоспугідь громадян у межах населених пунктів.

Законопроектом 5600 для власників або користувачів сільськогосподарських ділянок (перебувають за межами населених пунктів) запроваджується поняття мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Це стосуватиметься як власників землі, на якій нічого не вирощується, так і фермерів чи аграріїв, які обробляють власну чи орендовану землю. Логіка мінімального податкового зобов’язання проста: з кожного гектару землі треба сплатити певну суму обов’язкових податків, і вона не може бути меншою від цього встановленого державою МПЗ.

Що входить у МПЗ: податок на землю, податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці, податок на доходи фізичних осіб, військовий збір із зарплати найманих працівників.

«Якщо сплачена сума з 1 га землі менша за МПЗ – будь ласка, доплати у бюджет. Таким чином уряд хоче побороти тіньовий обробіток землі, який наразі завдає збитків бюджету на майже 12 млрд. грн. щороку і ставить в нерівні умови аграріїв»,- зазначила Алла Андріївна.

Зібрані гроші від МПЗ розплодяться так:

• до місцевих бюджетів – 60 %,

• державний бюджет – 25 %,

• обласний – 15 %.

Крім того, ректор Одеського державного аграрного університету Михайло Брошков розповів про інституційні можливості Одеського державного аграрного університету для розвитку територіальних громад та сільгосптоваровиробництва.

Про декларування громадян, застосування реєстрації розрахункових операцій, подання звітності в електронному вигляді, з якого доповіла начальник Болградської ДПІ ГУ ДПС в Одеській області Тетяна Маврова.

Присутні взяли активну участь у обговоренні питання щодо легалізації трудових відносин та зростання рівня заробітної плати, висловили свої проблемні питання та вислухали пропозиції щодо можливого їх вирішення.

У завершенні наради Геннадій Бамбура запевнив, що готов долучитися до налагодження взаємодії між органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади та усіма контролюючими органами району щодо організації роботи з приводу перевірки підприємств стосовно прозорості сплати податків, легалізації трудових відносин, зростання рівня заробітної плати та погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Він подякував присутнім за участь у колегії та привітав усіх з наступаючими святами.

Підсумком роботи колегії стало прийняття ряду важливих рішень з питань, що розглядалися та доручень голови райдержадміністрації головам громад з вирішення піднятих проблем.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь