Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЛАСНОМУ БЮДЖЕТІ ПЕРЕДБАЧЕНО 10,0 МЛН. ГРН НА ЧАСТКОВУ КОМПЕНСАЦІЮ ВАРТОСТІ БОРОШНА ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ СОРТІВ ХЛІБА, ЩО КОРИСТУЮТЬСЯ НАЙБІЛЬШИМ ПОПИТОМ У НАСЕЛЕННЯ

Дата: 25.01.2022 14:55
Кількість переглядів: 145

 

   Пресс служба

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький взяв участь в пленарному засіданні десятої позачергової сесії Одеської обласної ради, яке відбулось сьогодні 25 січня.

Одним з ключовим питань порядку денного було внесення змін до рішення обласної ради від 21 грудня 2018 року № 837-VII «Про затвердження регіональної Програми розвитку агропромислового комплексу Одеської області на 2019-2023 роки «Аграрна Одещина».

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

Зокрема, передбачалось ввести в Програму додатково  пункт до напрямів та заходів регіональної Програми, яким передбачити кошти в сумі 10,0 млн. грн на часткову компенсацію вартості борошна, що  придбане та використане для виготовлення сортів хліба, що користуються найбільшим попитом у населення. Це – хліб простої рецептури.

«Загальний обсяг фінансування регіональної Програми у сумі 24,9 млн.грн. у 2022 році не змінюється. Кошти частково перерозподіляються з інших напрямків Програми, але без значних негативних наслідків для них. Проект змін погоджено  комісіями Одеської обласної ради з питань агропромислового розвитку, з питань економіки, промисловості, підприємництва, регуляторної політики та інвестиційної діяльності, з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності. Необхідність внесення змін до зазначеної Програми є спільною позицією обласної державної адміністрації та обласної ради. Дуже хотіли б що ця Програма об’єднала зусилля обласної державної адміністрації та обласної ради в особі депутатського корпусу на благо мешканців Одещини, стабільності в ціновій ситуації на соціально важливі продукти, в першу чергу на хліб» – зазначив доповідаючи на сесії обласної ради заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Олег Муратов.

Фото без опису

Заступник голови Одеської ОДА нагадав, що світові ціни на продовольчу пшеницю у другий половині 2021 року постійно зростали і з 6,5 тисяч грн у липні дійшли до 10,2 тисяч грн у листопаді. Сьогодні ціни стабілізувались на рівні 9,5-9,8 тисяч грн.

«Україна і Одещина інтегровані у світову торгівлю. Такі тенденції не могли оминути нас, адже значна частка врожаю пшениці йде на експорт. І тому, здебільшого ціни на зерно формуються в портах «Великої Одеси». Ціни на борошно вищого сорту зросли з 11 тисяч у липні 2021 року до майже 13 тисяч. На фоні зростання світових цін на блакитний газ оминути здорожчання хліба без втручання уряду та регіональної влади не можливо» – додав Олег Муратов.

Окрім цього він заначив, що в Одеському регіоні завжди була найнижча ціна на хліб. Проте сьогодні на фоні цінових випробувань на сировину за ціною пшеничного хліба Одещина вже на 12 місці серед регіонів – 25,3 грн./кг. І за рік ця ціна зросла майже у 1,5 рази. Лише за грудень вона збільшилася в регіоні на 4%, а по Україні на 2%. Такі тенденції, на думку Олега Муратова, є вкрай негативними.

Фото без опису

«Саме тому наприкінці 2021 року Уряд вже встановив державне регулювання цін на хліб, а на початку цього року встановив граничний рівень торговельної надбавки для «соціальних» товарів на рівні 10% з урахуванням логістичної та інших складових. Це було у тому числі й за ініціативи Одеської облдержадміністрації. Зокрема, підписано Меморандум про співпрацю між Одеською облдержадміністрацією, «Аграрним фондом» та «Куліндорівським комбінатом хлібопродуктів», що дозволило сформувати стратегічний резерв зерна в області у 30 тисяч тонн. А 30 грудня 2021 року голова облдержадміністрації Сергій Гриневецький підписав розпорядження «Про утворення резерву продовольчого зерна пшениці у 2021-2022 маркетинговому році», а це – ще 81,4 тисячі тонн пшениці» – поінформував депутатів Одеської обласної ради заступник голови ОДА Олег Муратов.

Фото без опису

Говорячи про зміни до профільної з цих питань Програми «Аграрна Одещина» на 2019-2023 роки,  Олег Муратов зазначив, що в результаті прийнятого рішення, мешканці Одеської області отримають хліб масових сортів за прийнятною ціною – зниження ціни відбудеться до 2 гривень за буханку. Зниження ціни, до 10%, відбудеться і за рахунок запропонованого механізму компенсації ціни на борошно, і за рахунок урядового обмеження торговельної надбавки.

«Це дозволить здешевити понад 1,6 млн буханок щомісячно. А за півроку – 10 млн буханок хліба. Безумовно всі процеси будуть контролюватися. Змін ціни на хліб не буде без погодження Департаменту економічної політики Одеської облдержадміністрації» – зауважив Олег Муратов.

Окрім цього він додав, що досягнуто домовленість з керівниками торговельних мереж, щодо забезпечення наявності хліба масових сортів на полицях всіх магазинів.

 

«Одеська обласна державна адміністрація пропонує комплекс заходів для стабілізації у найближчій перспективі цінової ситуації на ринку хліба масових сортів. Частина заходів вже виконана, зокрема сформовано резерв продовольчої пшениці на держпідприємстві; завершується формування резервів в районах райдержадміністраціями та проведено роботу з торгівельними мережами» – сказав заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Олег Муратов.

Заслухавши доповідь – депутати підтримали та внесли зміни до рішення обласної ради від 21 грудня 2018 року № 837-VII «Про затвердження регіональної Програми розвитку агропромислового комплексу Одеської області на 2019-2023 роки «Аграрна Одещина».

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь