Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СУСПІЛЬНА ТА ГРОМАДЯНСЬКА БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ - РІВНІ ПРАВА ТА МОЖЛИВОСТІ

Дата: 26.01.2022 09:00
Кількість переглядів: 444

 


Ірині 35 років. Вона багато та наполегливо працює в юридичній компанії, але коли відкрилася вакансія начальника відділу, її запропонували не Ірині, а її колезі Максимові, тому що він не потребує лікарняних, коли хворіє дитина, та може їздити у відрядження.

У Конституції України законодавчо закріплені рівні права для всіх. Але рівні права, на жаль, не завжди означають рівні можливості. Це і є суспільні та громадянські бар'єри. І хоча часто ми не усвідомлюємо їх і навіть приймаємо за норму, вони впливають на життя всього суспільства.

Право обирати та бути обраним, брати участь у громадських обговореннях і слуханнях - це базові права, під час реалізації яких багато людей стикаються з труднощами. Наприклад, людям з порушеннями зору потрібна допомога, щоб проголосувати на виборах, а людині старшого віку буває непросто дістатися місця громадських слухань.

Це очевидні бар'єри, з якими не так складно впоратися, якщо на це є запит суспільства. А з іншими впоратися набагато складніше. Численні етнічні, гендерні та соціальні упередження настільки в'їлися у свідомість людей, що впливають на всі сфери життя.

Багато жінок на своєму досвіді знають, що таке гендерні стереотипи. Формально чоловіки та жінки рівні, але за даними Держстату навіть у 2020 році жінки в Україні отримували оплату на 20% нижче, ніж чоловіки. До того ж, жінкам складніше отримати бажану роботу, їм рідше пропонують підвищення по службі. Одне з численних підтверджень – це склад Верховної ради дев'ятого скликання, де лише 20,6% жінок. Схожу картину можна спостерігати й у сільських, міських та обласних радах.

І ситуація ще гірша, якщо говорити про національний склад України та його представленість в органах місцевого самоврядування. Адже це означає, що цілі групи не мають своїх представників - людей, які просували б і захищали їхні права.

Національні меншини, люди літнього віку, люди з різними формами інвалідності через обставини, від них незалежні, стають невидимими. Суспільна та громадянська безбар'єрність - це і є суспільство, в якому таких “невидимих” груп більше не буде, і кожна людина матиме не лише рівні права, а й рівні можливості.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь