Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РЕГІОНАЛЬНУ ЕКОЛОГІЧНУ БЕЗПЕКУ ОБГОВОРИЛИ НА АПАРАТНІЙ НАРАДІ ОДЕСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Дата: 08.02.2022 15:03
Кількість переглядів: 148

Новини    Пресс служба

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький провів чергову апаратну нараду, в ході якої було розглянуто питання екологічної безпеки в регіоні.

«Небезпечні відходи з непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) залишились на території Одеської області ще з радянських часів. Умови їх зберігання і ємності для зберігання не відповідають чинним нормам безпеки, технічний стан місць зберігання є незадовільним та неухильно погіршується. Подальше зберігання таких небезпечних речовин та відходів призводить до забруднення довкілля, створює постійну загрозу життю та здоров’ю людей. Питання їх знешкодження вирішується як на місцевому, так і на державному рівні, оскільки вимагає значних фінансових витрат. Протягом останніх десяти років питання вивезення та знешкодження непридатних пестицидів та агрохімікатів знаходилось поза першочергових проблемних питань області. Востаннє з території області у 2011 – 2012-х роках було перезатарено та вивезено більше 2800 тонн таких відходів, у тому числі з найбільшого отрутомогильника в с. Алтестово – 922 тонни», – доповів директор Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА Павло Буланович.

За офіційною статистикою, у 2013 році на 84-х складах Одеської області зберігалося 554 тонн непридатних або заборонених до використання ХЗЗР, у 2018 році – 532 тонни на 66-ти складах, у 2021-му – 488,3 тонн на 56-ти складах, зокрема по районах: 224,4 т в Одеському, 175,5 т в Подільському, 50,6 т в Ізмаїльському, 16,5 т в Роздільнянському, 10,0 т в Білгород-Дністровському, 9,7 т – в Березівському районі, 1,6 т – в Болградському.

«В рамках регіональної комплексної програми з охорони довкілля передбачено проведення заходу «Забезпечення екологічно-безпечного збирання та утилізації небезпечних хімічних речовин в Одеській області та тари, у якій вони зберігаються», із загальним обсягом фінансування 37,5 млн грн, включаючи 33,7 млн грн з державного бюджету та 3,8 млн грн співфінансування з обласного бюджету. З жовтня 2021-го року Департамент екології та природних ресурсів Одеської облдержадміністрації приступив до виконання цього заходу», – відзначив Павло Буланович.

За жовтень – грудень 2021 року, в рамках реалізації зазначеної регіональної Програми у межах Біляївської та Вигодянської територіальних громад Одеського району зібрано, перезатарено та утилізовано 52,2 тонни заборонених та непридатних до використання в сільському господарстві засобів захисту рослин, зокрема 8,0 т у Біляївці, 27,0 т у селі Майори, 2,0 т у селі Мирне, 15,0 т у селі Вигода. Таким чином, станом на 1 січня 2022 року, на території Одеської області залишилось орієнтовно 436,1 тонн ХЗЗР, що не утилізовано. При цьому одним із складних та проблемних місць накопичення ХЗЗР залишається бункер могильника біля селі Алтестове Одеського району, який було зведено у 1978 році коштом Одеського морського торговельного порту – на цьому об’єкті й досі зберігається 147,0 тонн отрутохімікатів із затонулого у 1972 році в Одеській затоці теплоходу «Моздок».

«Департаментом екології та природних ресурсів Одеської облдержадміністрації підготовлено та подано до обласної ради проєкт Регіональної комплексної програми з охорони довкілля на 2022 – 2026 роки, якою передбачено проведення природоохоронних заходів із забезпечення екологічно-безпечного збирання, перевезення, утилізації та видалення відходів та небезпечних хімічних речовин в Одеській області, у тому числі непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин та тари з-під них, з загальним фінансуванням у 2022 році в обсязі 37,6 млн грн» – додав директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Павло Буланович.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь