Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПІДСУМКИ ДІЯЛЬНОСТІ РЕГІОНАЛЬНОГО ПІДРОЗДІЛУ ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ ОБГОВОРИЛИ НА АПАРАТНІЙ НАРАДІ ОДЕСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Дата: 09.02.2022 13:26
Кількість переглядів: 170

Новини   Пресс служба

В рамках чергової апаратної наради Одеської облдержадміністрації, яку провів голова ОДА Сергій Гриневецький, начальник Головного управління Держгеокадастру в Одеській області Надія Гребенюк, доповіла про результати діяльності регіонального підрозділу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру за 2021 рік та визначила перспективи діяльності на 2022-й.  

«Пріоритетними напрямками роботи Головного Управління Держгеокадастру в Одеській області є ведення Державного земельного кадастру, організація виконання робіт із землеустрою та оцінки земель, здійснення державної реєстрації земельних ділянок (включаючи обмеження в їх використанні та скасування такої реєстрації), здійснення землеустрою, забезпечення проведення державної інвентаризації земель та земельних ділянок усіх форм власності, організація та здійснення державного контролю за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності», – зазначила Надія Гребенюк.

Впродовж 2021 року державними кадастровими реєстраторами в Одеській області було прийнято 102 308 заяв про державну реєстрацію земельних ділянок, з яких 60 109 вже відпрацьовано позитивно, інші знаходяться в роботі або повернуті на доопрацювання.

«Серед безоплатних адміністративних послуг найбільш поширеними у 2021 році стали виправлення технічної помилки у відомостях Державного земельного кадастру (5822 заяви) та внесення до державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку (9438 заяв). Водночас надання протягом зазначеного періоду 53609-ти платних адміністративних послуг забезпечило надходження понад 6,225 млн грн, при цьому найчисельнішою стала послуга з видачі витягів про земельну ділянку (50 518 заяв, тобто 94,2%)» – поінформувала начальник Головного управління Держгеокадастру в Одеській області.

На разі, зазначила Надія Гребенюк, на території Одеської області налічується 1176 населених пунктів, з яких 9 міст обласного значення, 10 міст районного значення, 33 селища міського типу та 1124 сільських населених пунктів. Впродовж минулого року, до Державного земельного кадастру внесено відомості про межі 64-х населених пунктів, при цьому в кадастрі знаходяться відомості по 541-му населеному пункту Одеської області.

«З огляду на вимоги чинного законодавства, Головне управління Держгеокадастру Одеської області вкотре звертає увагу на необхідність здійснення робіт щодо встановлення або зміни меж населених пунктів. Наголошуємо, що внесення відомостей про межі населених пунктів до Державного земельного кадастру є основною передумовою для усунення спірних ситуацій щодо розпорядження землями та розроблення документації з оцінки земель. Відомості про межі адміністративно-територіальних одиниць вносяться до Державного земельного кадастру на підставі проєктів землеустрою щодо встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць», – сказала Надія Гребенюк.

В Одеській області підлягає оновленню нормативна грошова оцінка земель 966-ти населених пунктів, беручи  до уваги вимоги чинного законодавства щодо її проведення не рідше, ніж один раз на 5 – 7 років, при цьому фінансування цих заходів має бути передбачено місцевими бюджетами територіальних громад.

На разі виділення коштів на проведення грошової оцінки земель у 2022 році у загальному обсязі понад 9,632 млн грн передбачено бюджетами 14-ти територіальних громад Одещини – Одеська, Березівська, Болградська міські; Любашівська Тарутинська, Цебриківська селищні; Визирська, Городненська, Кулевчанська, Маразліївська, Нерубайська, Новоборисівська, Петропавлівська, Стрюківська сільські.

В свою чергу начальник Головного управління Держгеокадастру в Одеській області Надія Гребенюк повідомила, що не передбачили проведення нормативної грошової оцінки земель у 2022 році 16 територіальних громад: Ананьївська, Біляївська, Подільська, Ренійська, Теплодарська міські; Окнянська, Раухівська, Саратська селищні; Вигодянська, Красносільська, Криничненська, Куяльницька, Павлівська, Старокозацька, Чогодарівська, Ясківська сільські.

«За наявною оперативною інформацією на території Одеської області загальна площа земель державної форми власності дорівнює орієнтовною 355 тисяч га, з яких відомості про 187 тисяч га земель наявні в Державному земельному кадастрі. Тільки після проведення землевпорядних робіт, повної інвентаризації та внесення відомостей до Державного земельного кадастру можливо буде визначити загальну площу земель державної власності в регіоні», – відзначила начальник ГУ Держгеокадастру в Одеські області Надія Гребенюк.

За її інформацією, регіональна структура земель державної власності нині – землі лісогосподарського призначення (39%); землі водного фонду (33%); землі сільськогосподарського призначення (13%); землі промисловості, транспорту, електронних комунікацій, енергетики, оборони та іншого призначення (9%), землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення (6%).

«Впродовж 2021 року в Одеській області проведено інвентаризацію 48,9 тисяч га земель державної власності. На сьогодні створено електронний реєстр документації із землеустрою у кількості понад 470 тисяч документів. Одеська область є лідером по виконанню робіт з державної інвентаризації земель, але багато роботи залишилося ще на 2022 рік. Зокрема, потребують вирішення такі нагальні питання, як встановлення меж населених пунктів, проведення нормативно-грошової оцінки земель, інвентаризація земель. Лише об’єднавши наші зусилля та чітко скоординувавши спільні дії ми зможемо забезпечити безумовне виконання поставлених завдань на державному рівні та досягти суттєвих результатів в Одеській області», – наголосила Надія Гребенюк.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь