Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бронювання військовозобов'язаних під час воєнного стану

Дата: 17.03.2022 09:40
Кількість переглядів: 169

Дата: 17.03.2022 09:38

  


Відповідно до Закону України "Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку" передбачено таке поняття, як бронювання. Консультацію про те, що це означає, підготувала завідувачка П'ятихатського бюро правової допомоги Тетяна Федан.

Бронювання військовозобов'язаних у воєнний час здійснюється за рішенням Мінекономіки з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій, зокрема уповноважених банків, які задовольняють потреби ЗСУ, інших військових формувань, населення.

Іншими словами, бронювання військовозобов'язаних — це надання їм відстрочки від мобілізації (строк не може перевищувати 6 місяців).

Адже окрім ведення військових дій має працювати і служба тилу: населення має забезпечуватись всім необхідним для життєдіяльності, а економіка має працювати. Для цього і передбачено, що представники певних професій мають продовжувати виконувати свої посадові обов'язки, а для цього укладається список тих, хто на найближчі 6 місяців не може бути мобілізованим.

Як це відбувається?

Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194 визначено порядок бронювання військовозобов'язаних за органами держвлади, іншими держорганами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби ЗСУ, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану. Дія вказаної постанови поширюється також на уповноважені банки, залучені до роботи в умовах особливого періоду.

Алгоритм дій

Згідно з цим порядком органи держвлади, інші держоргани подають Мінекономіки погоджені Міноборони пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах та організаціях у затвердженій постановою формі з відповідним обґрунтуванням.

Узагальнивши подані пропозиції, Мінекономіки протягом 1 робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міноборони, а також зазначеним органам.

Форми пропозицій затверджені постановою Кабміну.

Який термін бронювання?

 Термін дії відтермінування не може перевищувати 6 місяців.

Який документ підтверджує бронювання?

З метою підтвердження надання відтермінування від призову на військову службу під час мобілізації та воєнного часу орган держвлади видає військовозобов'язаному витяг із наказу Мінекономіки.

Міноборони організує через Генштаб ЗСУ доведення в одноденний термін до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки виписок із наказів Мінекономіки.

Джерела:

Закон України "Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n458

Постанова КМУ від 03 березня 2022 року № 194

https://www.kmu.gov.ua/.../deyaki-pitannya-bronyuvannya...

Постанова КМУ від 07 березня 2022 року № 218 https://www.kmu.gov.ua/.../pro-vnesennya-zmin-do...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь