Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Без відновлення економіки війни не виграти!

Дата: 28.03.2022 11:31
Кількість переглядів: 153

 

Без відновлення економіки війни не виграти!

Інформаційне управління
27 березня 2022, 15:33

Понад місяць триває війна на території України. За цей місяць українська економіка зазнала чималих втрат. З початку військової агресії Росії 24 лютого, в Україні пошкоджено або зруйновано дороги (сума втрат – $27,5 млрд), щонайменше 4431 житловий будинок ($13,4 млрд), 92 заводи/підприємства ($2,9 млрд), 378 навчальних закладів ($601 млн), 138 закладів охорони здоров'я ($2,5 млрд), вісім цивільних аеропортів ($6,8 млрд) та 10 військових аеродромів ($390 млн), 11 ТРЦ ($188 млн), сім ТЕС/ГЕС ($101 млн). Сума збитків, завданих інфраструктурі України в ході війни, станом на 24 березня, за інформацією  Київської школи економіки (KSE), досягла 1,8 трлн грн. або $63 млрд.

За даними дослідження AdvanterGroup 79% малих і середніх підприємств повністю або частково призупинили роботу. Лише незначна частина підприємств на територіях, які тепер окуповані або де зараз проходять бойові дії, здійснила релокацію та відновила роботу. Порушена логістика, персонал підприємств частково емігрував або роз’їхався, частково вступив до лав ВСУ. Економіка конче потребує відновлення! Без відновлення економіки, на одній лише допомозі західних партнерів ми війну не витягнемо.

І це прекрасно розуміють у Комітеті з питань економічного розвитку. Протягом останнього часу відбулася низка нарад з діагностування критичних проблем в економіці України та шляхів їх подолання.

Члени Комітету разом з представниками Уряду і бізнесу обговорили нагальні проблеми і звернули увагу на основні виклики під час воєнного стану. За результатами нарад  було запропоновано практичні рішення, зокрема: щодо координації роботи між органами державної влади та консолідації експертних зусиль; спрощення процедури публічних закупівель державними компаніями ОПК; підтримка і стимулювання  рітейлу,  компаній та спеціалістів, які працюють в зоні ведення бойових дій; імпортозаміщення сировини, ресурсів чи компонентів, які походили з РФ; спрощена процедура користування державним і комунальним майном для вимушено переміщеного бізнесу; створення «територій економічного відновлення» на базі індустріальних парків, чи інших кластерів, резиденти яких отримають адміністративні, податкові, митні і фіскальні стимули, тощо.

Окремі з обговорених питань отримали своє втілення у конкретних законопроектах та уже прийнятих Верховною Радою України законах.

Наразі робота Комітету триває.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь