Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА ОБГОВОРИЛИ ЗАХОДИ ЩОДО ЗАБОРОНИ ТРАНСЛЮВАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ РАЙОНУ РОСІЙСЬКИХ ТЕЛЕКАНАЛІВ

Дата: 22.04.2022 12:24
Кількість переглядів: 85

За дорученням начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченко щодо проведення роботи з заборони трансляції російських телеканалів на території Болградського району, голова Болградської РВА Геннадій Бамбура  спільно з головою Болградської районної ради Михайлом Садаклієвим провели робочу нараду з головами ОТГ, провайдерами кабельного телебачення району, власниками об’єктів торгівлі електронною технікою та представником структурного підрозділу Одеського радіотелевізійного передавального центру “Радіорелейна станція м. Болград”.

На початку наради голова Болградської РВА зазначив,  що  з першого дня вторгнення Росії в Україну розпочалася ще одна війна – інформаційна. Її мета – послабити моральні й матеріальні сили супротивника та посилити власні, а також поширення пропаганди або дезінформації, вжиття заходів пропагандистського впливу на свідомість людини в ідеологічній та емоційній галузях.

«Тому нам необхідно вжити всі заходи щоб перемогти в інформаційній війні проти агресора та заборонити транслювання російських телеканалів на території району» – зазначив Геннадій Бамбура.

Голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв засудив військові дії з боку Російської федерації щодо вторгнення в Україну та запропонував усім присутнім  спільно розробити план заходів щодо заборони транслювання на території району російських телеканалів.

Населення Болградського району має доступ до таких інформаційних ресурсів.

У місті Болграді розташована телевізійна вежа Болградської філії Одеського обласного радіотелевізійного передавального центру. В даній філії цифровий ефірний сигнал поширюється за допомогою двох передавачів: один – потужністю до 100 Вт, другий – до 30 Вт, в кожного з них по 1 пакету послуг на 8 українських каналів. Також є  телерадіотранслятори,  які розміщені на території Арцизької та Тарутинської  ОТГ. Налаштувати канали можна через звичайну дециметрову антену та встановивши приставку Т2.

Послуги кабельного мовлення надають 5 провайдерів:

ПСП “Супер Еліт” (ФОП Кучма С.О.), ТОВ “Моноліт”, ТОВ “ЮГ ТЕЛЕКОМ ГРУП” Приватне підприємство «В.И.В.»,  ПП  «РИЧ» та ПБП “ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ ВЕЛСАТ”. Кабельне телебачення не транслює російських каналів.

Але на території Болградського району у відкритому доступі з французького супутника Hotbird проводиться транслювання  понад десяти супутникових російських каналів.  Супутникові антени, які налаштовані на цей супутник, встановлені приблизно в 15 тисячах приватних будинках та квартирах району.

У той же час, на території м. Болград та частини населених пунктів району у відкритому доступі, у цифровому форматі Т2 транслюються молдавські канали та деякі російські канали. Їх можна ловити на ту саму дециметрову антену. Трансляція ведеться з міста Кагул Р. Молдова.

Також російські канали та інший контент можна дивитися на смарт-ТБ, попередньо налаштувавши відповідне програмне забезпечення. На території району (за інформацією територіальних громад) налічується 11 об’єктів торгівлі електронною технікою, супутниковими антенами, телеприймачами (Болград – 4, Тарутине – 4, Арциз – 3), на які можливо налаштувати транслювання російських телеканалів.

Під час наради було обговорено багато варіантів відключення транслювання телеканалів агресора  та прийняті наступні варіанти відповідей.

По-перше, головам територіальних громад було доручено провести роз’яснювальну з мешканцями громад про необхідність переходу до офіційного оператору супутникового телебачення ВІАСАТ, який не  транслює російські канали. Мешканці району можуть замінити тюнер, який вже налаштований на потрібні телеканали. Зміни кількості каналів проходить автоматично за допомогою супутникового сигналу провайдеру.

Також головам ОТГ необхідно  роз’яснити мешканцям району про кримінальну відповідальність згідно ст. 111-1 КК України за поширення пропаганди або дезінформації.

По-друге, прийнято рішення від імені керівництва району звернутися до Одеської обласної військової адміністрації та Міністерства культури та інформаційної політики України щодо відключення російських каналів із супутника шляхом запровадження санкцій та створення перешкод у трансляції зазначених телеканалів з Р. Молдова, а також збільшити кількість транслювання українських каналів у цифровому форматі Т2.

Також керівництво району звернулося до продавців телевізорів, смарт-приставок та електронної техніки не встановлювати програмне забезпечення, яке транслює російські телеканали.

По завершенню наради керівництво району висловило сподівання що всі заплановані заходи нададуть відповідний результат з відключенням російських супутникових каналів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь