Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ ТЕБ ТА НС БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

Дата: 05.05.2022 16:38
Кількість переглядів: 215

Новини   editor


05 травня під головуванням начальника Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури відбулось засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Болградської районної державної адміністрації.
Про заходи щодо забезпечення протипожежного захисту населених пунктів району, природних екосистем та сільгоспугідь у весняно-літній пожежонебезпечний період 2022 року доповів т.в.о. начальника Болградського районного управління ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан. Він зазначив, що з приходом весни та настанням потепління знову постає проблема спалювання сухої трави, очерету, чагарнику та сміття на території Болградського району. Спалюючи минулорічну траву та інше сміття, мешканці району часто забувають, що за умов сухої та вітряної погоди вогонь швидко розповсюджується та здатен наробити лиха. Станом на 04 травня 2022 року на території Болградського районну виникло 140 пожеж та загорань в природних екосистемах, а саме: Болградська міська рада – 52; Криничненська сільська рада – 1; Василівська сільська рада – 8; Арцизська міська рада – 15; Павлівська сільська рада – 2; Теплицька сільська рада -12; Тарутинська селищна рада – 41; Бородінська селищна рада – 9; на загальній площі приблизно 115 га.
Співдоповідник головний лісничий ДП «Ізмаїльське лісове господарство» Леонід Гаджилов розповів комісії про вжиті заходи щодо попередження пожеж в лісництвах району. За минулий рік попереджено 5 (п’ять) пожеж в лісництвах, проведена обпашка лісів та їх прорідження. Оновлено санітарні та протипожежні смуги в лісах, підготовлено запаси паливно-мастильних матеріалів та необхідної техніки, визначені запаси води та ємності для її тримання, укладено спільні договори із сільськогосподарськими підприємствами щодо опашки полів поблизу лісових насаджень та надання допомоги у тушінні пожеж. Узгоджено спільні оперативні плани Болградського, Тарутинського та Новоіванівського лісництв з територіальними громадами. Не погоджений оперативний план лісництва з Бородинською територіальною громадою.
Очільник району звернув увагу присутніх на забезпеченні виконання розпорядження начальника Одеської обласної військової адміністрації № 135/А-2022 «Про заборону відвідування лісу та в’їзду до них транспортних засобів» в Болградському районі, а також, посилення контролю щодо заборони розведення багать у лісових масивах і рекреаційних зонах (крім спеціально обладнаних місць і територій культурного відпочинку), випалювання стерні, сухої рослинності та сміття на землях лісового фонду, сільгоспугіддях, лісосмугах, заплавах річок і вздовж доріг.
Про забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення району у весняно-літній період 2022 року доповів начальник Болградського управління Держпродспоживслужби в Одеській області Сергій Атмажов. Він зазначив, що стан санепідблагополуччя в Болградському районі залишається напруженим і нестабільним.
З настанням весняно-літнього періоду створюються сприятливі умови для розвитку багатьох збудників кишкових інфекцій, отже, зростають ризики для виникнення спалахів спричинених ними захворювань. У теплий період шляхами поширення інфекцій є вода з питних джерел, харчові продукти, водойми та ґрунті (піски) на пляжах, у зонах відпочинку і житлових. Переносники інфекцій – люди або ж комахи та гризуни.
Більшість населення району споживає воду, що не відповідає гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними показниками через її природний склад. В 9-ти населених пунктах відсутні громадські джерела водопостачання питної якості. На протязі останніх декількох років за результатами досліджень проб води, відібраних фахівцями Держпродспоживслужби, були виявлені збудники інфекційних та паразитарних хвороб у воді озера Ялпуг, джерелах централізованого і нецентралізованого водопостачання населених пунктів Болград, с.Залізничне, с.Кубей, с.Виноградівки. Це свідчить про те, що не забезпечується санітарна охорона джерел водопостачання населення, особливо в умовах ризиків, які виникають у періоди злив та підтоплень.
Фактором, що сприяє забрудненню питних джерел, є незадовільний стан очищення населених пунктів, наявність стихійних звалищ, всмоктуючи вигрібних каналізаційних ям, неналежний стан місць складування гною та утримання тварин.Станом на сьогодні ні в одному населеному пункті ОТГ бувшого Болградського району немає таких схем санітарної очистки.
Ще однією проблемою в населених пунктах територіальних громад є торгівля продуктами харчування у невстановлених місцях, де не тільки порушуються санітарно-гігієнічні умови їх зберігання, але існує великий ризик потрапляння у продаж інфікованих продуктів, особливо – тваринного походження, що може бути причиною виникнення інфекційних захворювань серед населення. Недопущення такої торгівлі є виключною компетенцією правоохоронних органів за ініціативи органів місцевого самоврядування.
Для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення важливим є взаємодія та спільні зусилля всіх ланок влади та контролюючих державних установ.
Начальник відділу інфраструктури, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства, екології районної державної адміністрації Аркадій Радулов зазначив, що водопостачання населення Болградського району здійснюється як з поверхневих так i з підземних джерел. Поверхневим з озера Ялпуг, з якого забезпечується водою м. Болград.
Інші населені пункти користуються водою з підземних джерел.Загальна протяжність водопровідних мереж у Болградському районі становить 642,2 км, з яких 40% перебуває у руйнівному та аварійному стані, протяжність каналізаційних мереж району становить 37,7 км, з яких зношених 55% від загальної довжини. На території Болградського району налічується 4 комплекси очистки каналізаційних стоків, які перебувають у незадовільному санітарно-технічному стані та потребують реконструкції. Послуги з водопостачання та водовідведення надають 22 підприємства всіх форм власностіНе забезпечено централізованим питним водопостачанням 50 з 96 населених пунктів району, які користуються привізною водою та шахтними колодязями.
Забруднення питної води централізованих систем водопостачання зумовлене незадовільним санітарно-технічним станом споруд та водопровідних мереж, порушенням режимів у зонах санітарної охорони джерел водопостачання,відсутністю необхідного комплексу очисних споруд. Найбільш забрудненими з джерел нецентралізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками були проби з індивідуальних шахтних колодязів (80,3%), за мікробіологічними показниками – з громадських шахтних колодязів (38,7%). Це пов’язано, з одного боку, зі специфікою рівнів мінералізації ґрунту та підземних вод району, з іншого боку – порушенням санітарних вимог під час планування забудівлі приватних господарств (відстані від колодязів до дворових туалетів, тваринницьких будівель, городів, особливо під час використання мінеральних добрив та несанкціонованими сміттєзвалищами, які значною мірою виявляються в басейнах річок та ярах.
Не вирішене питання контролю якості води річок, які частково протікають по території Молдови та забруднюють джерела водопостачання питної води.
На території району наявні 69 місць видалення відходів (МВВ), які потребують оптимізації та оновлення паспортів у зв’язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої та реальному стані.
Також в районі не впроваджена система роздільного збору твердих побутових відходів. Необхідне будівництво сміттєсортувальних, сміттєпереробних комплексів.
Про стан гідротехнічних споруд на водоймах, водосховищах, водотоках та річках Болградської, Василівської, Городненської, Кубейської та Криничненської територіальних громад доповів заступник начальника Болградського міжрайонного управління водного господарства Олександр Драгнєв. Він зазначив, що з метою своєчасного вжиття заходів щодо захисту населених пунктів, господарських об’єктів, сільськогосподарських угідь від шкідливої дії під час пропуску повені та паводків рекомендовано головам міським, селищним та сільським рад до 07 лютого 2022 року утворити комісії з проведення обстеження водних об’єктів, гідротехнічних споруд усіх форм власності із залученням представників зацікавлених підприємств, організацій, установ.
У зв’язку з введенням в Україні воєнного стану у 2022 році обстеження гідроспоруд усіх форм власності на водних об’єктах Болградського району не проводилося.
Робочою комісією з питань ТЕБ та НС було вирішено забезпечити здійснення інженерних заходів на заплавах водних об’єктів у зонах можливого підтоплення для запобігання та мінімізації можливих збитків від впливу високих вод. Особливу увагу приділити розчистці місцевих зливових стоків, дренажних каналів, русел малих водотоків у населених пунктах та русел річок.
Крім того, провести обстеження стану водопропускних споруд під автодорогами, організувати розчищення від піску та сміття гідротехнічні споруди (мости, дренажні системи, тощо).
Про підготовку місць масового відпочинку людей на воді відповідно до Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, затверджених наказом МНС України від 10.04.2017 №301 доповів т.в.о. начальника Болградського районного управління ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан. Він зазначив, що на території Болградського району водних об’єктів, які за показниками, визначеними у Типових правилах охорони життя людей на водних об’єктах України, затвердженими наказом МНС України від 10.04.2017 року № 301 віднесені до міст масового відпочинку не зареєстровано. В наявності зареєстровані бази – стоянки маломірних суден та плавзасобів – на причалах с. Коса № 1-а та с. Криничне № 1-б.Однак на території Болградського району розташовані 67 водних об’єкта з них : водосховища, ставки та озеро Ялпуг, які в купальний сезон можуть використовуватися для стихійних (неорганізованих та незаконних) купань, як стихійні пляжі.
Станом на травень місяць 2022 року жодне з наявних внутрішніх водойм, розташованих на території району, не придатне для розташування місць масового відпочинку людей та не обладнано згідно вимог щодо охорони життя людей на водних об’єктах.
На період запровадження воєнного стану в Україні не організовувати в районі масові зібрання (скупчення) людей в тому числі й з метою відпочинку людей біля води.
Робочою комісією з питань ТЕБ та НС було вирішено організувати спільні рейди на водосховищах та ставках району, які не пристосовані для купання із залученням представників Болградського РУ ГУ ДСНС України у Одеській області та представників поліції, результати проведеної роботи широко висвітлювати у засобах масової інформації.
А також, організувати контроль за виконанням орендарями водоймищ та відповідальними особами заходів безпеки користування водними об’єктами.
У завершенні обговорили питання, щодо затвердження на території Болградського району визначених місць для знищення вибухонебезпечних предметів, з якого доповів т.в.о. начальника Болградського районного управління ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан.
За результатами наради начальником Болградської районної військової адміністрації Геннадієм Бамбурою були надані відповідні доручення керівникам територіальних підрозділів району.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь