Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Оптимізація трудових відносин запорука  економічної стабільності держави та суспільства !!!

Дата: 12.05.2022 11:13
Кількість переглядів: 108

Фото без опису


Після початку військової агресії російської федерації Державна служба України з питань праці зупинила проведення інспектувань та зосередилася на забезпеченні працівників і роботодавців консультаціями та технічними порадами.

Війна впливає на всі сфери суспільства і на трудові відносини в тому числі. Підприємства змінюють своє місце знаходження, багато людей залишають свої домівки і робочі місця, переїжджають в інші населені пункти, в інші регіони і за кордон.

За таких умов Держпраці та її територіальні органи продовжують виконувати свої повноваження в частині надання консультацій і порад працівникам та роботодавцям щодо забезпечення дотримання вимог законодавства.

Для цього, Держпраці використовує всі можливі засоби для поширення інформації з питань праці.

Відповіді на найбільш запитувані питання розміщуються на офіційному веб-сайті служби та на сторінках у соціальних мережах, перезавантажено сервіс «інтерактивний інспектор», регулярно розміщуються інформаційні повідомлення у засобах масової інформації, інспектори праці відвідують роботодавців та надають індивідуальні консультації релокованим підприємствам, проводяться інформаційні заходи, пов’язані із застосуванням та роз’ясненням трудового законодавства (семінари, наради, круглі столи, відеоконференції, Інтернет-ресурси, радіо, телебачення, друковані ЗМІ), безпосередньо спілкуються з людьми тощо.

Одночасно, інспектори праці безпосередньо відвідують роботодавців з метою інформування про вимоги законодавства щодо оформлення трудових відносин між роботодавцем та працівниками, ризиків і наслідків незадекларованої праці. Під час відвідувань інспектори праці також здійснюють моніторинг стану оформлення трудових відносин із працівниками у конкретних роботодавців.

Нагадуємо, що Положеннями статті 2 Закону України «Про зайнятість населення» передбачено, що відносини у сфері зайнятості населення регулюються Конституцією України, цим Законом, Кодексом законів про працю України, Господарським та Цивільним кодексами України, Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", іншими актами законодавства.

Частиною 5 статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» встановлено, що роботодавцям забороняється, зокрема: застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

Тож, звертаючись до роботодавців, повідомляємо, що незадекларована праця справляє значний негативний вплив на економічний розвиток громади, фінансовий рівень забезпечення громадян, ставить працівників в умови, що мають безліч ризиків, підриває державні фінанси, соціальний захист та соціальну згуртованість.

Адже, роботодавець, котрий не оформляє офіційно працівників, провокує безвідповідальне ставлення їх до роботи, ухиляння від поставлених завдань, неетичну поведінку і таке інше.

Задекларована праця приносить користь усьому суспільству: держава отримує податок і сплачує внески, пов’язані з соціальним страхуванням, для фінансування основних соціальних послуг, працівники отримують необхідний захист та гарантії (наприклад, особам, які нелегально працюють, не  враховується страховий стаж при виході на пенсію, не гарантовані інші соціальні гарантії, передбачені чинним законодавством, у тому числі  при тимчасовій непрацездатності, перебування у відпустці по пологах, по догляду за дитиною до трьох років, на випадок безробіття або нещасного випадку на виробництві та інші).

Використання незадекларованої праці не спрощує ведення бізнесу та не зменшує фінансових витрат. Фінансові ризики та наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.

Закликаємо роботодавців у таких складних для нашої країни умовах бути відповідальними та легалізувати найманих працівників, а громадян – не погоджуватися на роботу без оформлення трудових відносин та виплати заробітної плати «в конвертах».

 

Підтримаємо економіку України разом! Слава Україні!!!

 

Головний державний інспектор

відділу з питань праці та заробітної плати

Управління з питань праці Головного

управління Держпраці в Одеській області                            Ольга Проданова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь