Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ РАЙОННОЇ РАДИ З ПИТАНЬ СІМ’Ї, ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ, ДЕМОГРАФІЧНОГО РОЗВИТКУ, ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ І НАСИЛЬСТВУ ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ, ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Дата: 20.05.2022 11:39
Кількість переглядів: 181

Фото без опису

Новини    editor

19 травня 2022 року під головуванням заступника голови районної військової адміністрації Дениса Байлука спільно з начальником управління соціального захисту населення Болградської РВА Олександром Рожковим відбулося засідання районної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми, під час якого було обговорено наступні питання:

1. Про стан проведення інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо нелегальної зайнятості, трудової міграції та запобіганню потрапляння в ситуації, пов’язаної з торгівлею людьми.

2. Про індикатори гендерної рівності у Болградському районі.

За інформацією в.о. директора Болградської районної філії Одеського обласного центру зайнятості Лариси Лець, сьогодні на ринку праці доводиться зустрічатись з таким видом соціальної незахищеності, як нелегальні трудові відносини, так звана «тіньова» зайнятість й, нажаль, процес міцно увійшов у наше життя та набув широкого розповсюдження. І це не тільки доволі серйозна соціальна, але й економічна проблема, загрозою якої також є дискваліфікація робочої сили, втрата професійних інтересів та навичок, а також розширення тіньової економіки.

Згідно статистичних даних за 2009-2014 роки до центру зайнятості за допомогою у працевлаштуванні звертались понад 5200 осіб щорічно, та вже за 2020-2021 роки послугами служби зайнятості користуються менше 4000 громадян. Виїзд як кваліфікованих молодих спеціалістів, так простих сезонних робітників – основна причина зменшення ринку праці в районі, яка не сприяє зростанню економіки країни в цілому. Як наслідок, щороку, через важку економічну ситуацію в Україні, значний дефіцит робочих місць на ринку праці збільшується виїзд громадян за кордон з метою пошуку роботи. Так, не зважаючи на карантинні обмеження у 2021 році Болградською філією було проведено 179 інформаційних семінари із загальних питань зайнятості, у яких прийняли участь 1949 осіб; за 5 місяців 2022 року проведено 19 заходів для 278 безробітних.

Також, проводиться окремий тематичний семінар «Ризики нелегальної трудової міграції» у кількості 31 захід за 2021 рік, який відвідали 382 особи. За період з січня по травень 2021 року проведено 6 аналогічних заходів з 126 учасниками.

З другого питання начальник відділу підтримки сім’ї та координації надання соціальних послуг управління соціального захисту населення Болградської РВА Марія Перелі зазначила, що гендерна рівність – це чутливий індикатор, який демонструє, наскільки розвинутою і демократичною є держава. З метою вивчення питання забезпечення пропорційності участі жінок в розробленні стратегій розвитку територіальних громад, політичному і громадському житті, Болградською районною державною адміністрацією у 2022 році проведено гендерний аналіз працюючих в Болградській районній державній адміністрації, Болградській районній раді, депутатів районних, сільських, селищних рад. Загальна чисельність працюючих в Болградській районній раді складає 7 осіб, з них жінок 3 особи, або 42,8 % Загальна кількість жінок, працюючих в Болградській РДА, становить 89 осіб або 87,3 % від загальної чисельності працюючих в райдержадміністрації. Загальна кількість депутатів усіх рівнів становить 280 осіб: 105 осіб або 37,2 % від загальної кількості депутатів – жінки; 177 осіб або 62,8 % – чоловіки. Головами міських,сільських та селищних рад Болградського району є 10 осіб чоловічої статі, жінок немає.

Гендерна політика в Україні, особливо в умовах обраного курсу на побудову європейських демократичних інститутів, постає зовсім у новому, актуальному світлі. Насамперед, це недопущення гендерної дискримінації, забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у прийнятті суспільно важливих рішень (у першу чергу, через обрання в представницькі органи та призначення на урядові посади), забезпечення рівних можливостей для жінок і чоловіків щодо поєднання професійних і сімейних обов’язків, унеможливлення проявів гендерного насильства тощо.

У завершенні засідання прийняті рішення та надані відповідні доручення.

 

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь