Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ ТЕБ ТА НС БОЛГРАДСЬКОЇ РВА

Дата: 27.05.2022 09:56
Кількість переглядів: 425

Новини    editor

26 травня під головуванням начальника Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури відбулось засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Болградської районної державної адміністрації.

Про стан забезпечення протипожежного захисту нового врожаю і недопущення виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах сільськогосподарського виробництва   на тер ітрії Болградського району доповів т.в.о. начальника Болградського районного управління ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан. Він зазначив, що на виконання доручення ГУ ДСНС України  в Одеській області та з метою попередження виникнення пожеж і загибелі людей у період збирання, зберігання та переробки врожаю, Болградським РУ ГУ ДСНС України в Одеській області проаналізовано відповідні матеріали попередніх планових, позапланових перевірок стану пожежної та техногенної безпеки сільськогосподарських підприємств, хлібних ланів, хлібоприймальних пунктів, елеваторів,  зернотоків та інших об’єктів, де зберігається та перероблюється сільськогосподарська продукція, які розташовані на території Болградського району. Виходячи з вищевикладеного було встановлено, що ситуація, яка склалась на теперішній час, викликає занепокоєння.

З метою  недопущення матеріальних втрат зернових та грубих кормів через пожежі та інші надзвичайні ситуації в місцях  збирання, зберігання та переробки врожаю, він запропонував провести ряд заходів з виконання вимог «Правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України» посадовими особами підприємств, які задіяні до збирання, зберігання та  переробки врожаю зернових. За результатами розгляду даного питання комісією було затверджено «План протипожежних заходів на період збирання врожаю 2022 року у Болградському районі». Головам міських, селищних та сільських рад, керівникам сільгосппідприємств району доручено забезпечити своєчасне виконання заходів та дій, передбачених Планом.

Про укриття населення територіальних громад Болградського району в захисних спорудах цивільного захисту також доповів т.в.о. начальника Болградського районного управління ГУ ДСНС України в Одеській області Борис Міхальчан. Він зазначив, що у зв’язку із збройною агресією та недотриманням російською федерацією норм міжнародного гуманітарного права окупантом здійснюються обстріли військової та цивільної інфраструктури населених пунктів на усій території держави. Тому укриття населення у фонді захисних споруд цивільного захисту є одним із основних способів захисту населення в умовах воєнного стану, через що існує нагальна потреба вжиття додаткових заходів щодо покращення стану цих об’єктів і створення належних умов для перебування у них людей. Тому  Болградське РУ ГУ ДСНС України в Одеській області звернулось до членів комісії з проханням щодо проведення  комісійних перевірок (оцінки) стану готовності захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів), до яких залучити посадових осіб Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області, представників військових адміністрацій, міських, селищних, сільських рад та балансоутримувачів об’єктів.

Співдоповідач Сергій Забуга – начальника відділу оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами районної державної адміністрації зазначив, що на обліку в районній військовій адміністрації перебуває 27 ПРУ та згідно поданий головами міських, селищних та сільських рад інформацій можливе використання 61  найпростіших споруд (підвальних приміщень для колективного укриття населення та використання індивідуальних найпростіших споруд (погребів, підвалів, тощо).

Укриття населення буде здійснюватися на  території усіх територіальних громад району.

Станом на 25 травня 2022 року за результатами перевірки (роботи комісії) ЗСЦЗ оцінюються наступним чином:

– готові до використання за призначенням –  7  ПРУ;

– обмежено готові – 17  ПРУ;

– не готові –  3  ПРУ. (Колективне підприємство «Агробуд» м. Арциз; Болградський будівельний кооператив «Агробуд» м. Болград, Дошкільний навчальний заклад №5 “Журавлик” по вул. 25 Серпня 106,  м. Болград).

За результатами розгляду даного питання комісія прийняла рішення рекомендувати міським, селищним та сільським головам, керівникам підприємств, установ, організацій Болградського району, незалежно від форм власності і господарювання, на балансі яких знаходяться захисні споруди, забезпечити їх належний технічний стан і готовність до укриття населення.

Про стан забезпечення населення району якісною пітною водою доповіла Фіногенова С.М. – начальник Болградського районного відділу підрозділу ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб». Вона зазначила, що централізованим водопостачанням охоплено населення району за рахунок 52 водогонів.

По всім водопроводам Болградського району (Болград, Арциз, Тарутино) виявлені нестандартні проби питної води. Кількість балансоутримувачів об`єктів водопостачання всього  – 52. Взято 1307 проб по бактеріологічним показникам, з них 47 (3,7%) не стандартних  та 496 проб по хімічним показникам, з них 289 (59,5%) не стандартних.

Чинники, що впливають на якість води, щодо попередження забруднення питної води – кольоровість, мутність, жорсткість води не відповідають нормативам. Необхідна реконструкція існуючих та побудова відсутніх очисних споруд.

Болградським лабораторним відділом проводиться регулярний (1 раз на місяць) лабораторний моніторинг озерної води на токсикологічні, фізико-хімічні, бактеріологічні та гельмінтозні дослідження. Для цих цілей передбачено 2 контрольні точки (вершина – у місці впадання р. Ялпуг, водозабір). За 2021 рік перевищення ГДК токсикологічних, хімічних речовин у воді та мулі озера не виявлено. У літній період відзначається перевищення ГДК за бактеріологічними показниками, особливо після злив, у таких випадках підвищується концентрація хлору, що запобігає бакзабрудненню водопровідної води та за зазначений період у місті не зареєстровані випадки масових інфекційних захворювань, пов’язаних з питним водопостачанням.

Населені пункти Болградського району, в яких використовується привозна вода:

        Арцизька ОТГ: села Задунаєвка, Новоівановка, Холмське, Делени, Новоселівка, Виноградівка, Баштанівка, Пряма Балка, Главани;
        Болградська ОТГ: села Табаки, Залізничне, Виноградівка, Владичень, Оксамитне, Тополине;
        Городненська ОТГ: села Городне, Дмитрівка, Нові Трояни, Олександрівка;
        Василівська ОТГ: села  Василівка, Банівка, Каракурт, Голиця, Калчево;
        Кубейська ОТГ: села  Кубей, Виноградне, Оріхівка;
        Криничненська ОТГ: села Кринічне, Коса, Новоозерне.

За фізико-хімічними показниками в 85% колодязна вода не відповідає ДСТУ «Вода питна» за загальною жорсткістю, мінералізації, сухим залишком, наявності великої кількості сульфатів, хлоридів. За останні роки відзначається високий вміст нітратів, у 30% за бактеріологічними показниками вона не відповідає вимогам.

Начальник Болградського управління Держпродспожив служби в Одеській області Сергій Атмажов  зазначив,  що  серед важливих завдань місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування є забезпечення населення якісною та безпечною питною водою, яка є основою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. В літній період це набуває особливої гостроти, що обумовлено як дефіцитом питної води в  населених пунктах громад так і незадовільним станом водопроводів та нецентралізованого водопостачання.

Відповідно до ст.18. Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»  органи виконавчої влади, місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити жителів населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм.

Більшість населення Болградського, Криничненського, Василівського, Городненського, Кубейського ОТГ споживає воду, яка не відповідає гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними показниками через її природний склад.

В 12-ти населених пунктах відсутні громадські джерела водопостачання питної якості (с. Каракурт, с. Оксамитне, с. Тополине, с. Табаки, с. Залізничне, с. Кубей, с. Оріхівка, с. Виноградне, с. Дмитрівка, с. Нові Трояни, с. Олександрівка, с. Коса).

Частково проблема забезпечення питною водою вирішується обладнанням 12 колективних установок доочистки води  бюветного типу, а саме: в м. Болград-5, с. Голиця-1, с. Баннівка -1, с. Оріхівка-1, с. Виноградне-1, с. Виноградівка-1, с. Криничне -2.
Але лише в м. Болграді та в с. Криничне водоочисні установки за результатами лабораторних досліджень мають воду питної якості. В інших населених пунктах водоочисні установки не доводять воду до вимог питної.

В 4-х населених пунктах (с. Виноградівка, с. Владичень, с. Василівка, с. Городнє), де є природні громадські джерела нецентралізованого водопостачання (криниці, свердловини, джерела) з водою питної якості,  її кількість не забезпечує потреби населення цих сіл.

На баланс ОТГ взяті тільки колективні установки доочистки води  бюветного типу. Органи місцевого самоврядування у 2021 та за минулий період  2022 року не здійснили роботу по визначенню в населених пунктах  громадських джерел нецентралізованого водопостачання (криниці, свердловини, джерела) з водою питної якості за результатами лабораторних досліджень, взяття їх на баланс та оформленням на них відповідних санітарних паспортів. Населення не проінформоване про громадські джерела з водою непридатною для питних потреб, та яка є небезпечною для здоров’я  (нанесення  інформаційних надписів “Вода для пиття не придатна”).  

Водопроводи, які подають воду населенню, обладнані в 7-ми населених пунктах 5 ти громад: м. Болград, с. Кубей, с. Залізничне, с. Тополине, с. Оксамитне, с. Олександрівка, с. Дмитрівка. Болградською ОТГ не надана інформація про  балансоутримувачів водопроводів в населених пунктах с. Оксамитне, с. Тополине. Городненське ОТГ проінформувало, що водопроводи в с. Олександрівка і с. Дмитрівка не функціонують. 

На протязі останніх декількох років за результатами досліджень проб води, відібраних фахівцями Держпродспоживслужби, були виявлені збудники інфекційних та паразитарних хвороб у воді озера Ялпуг, джерелах централізованого і нецентралізованого водопостачання населених пунктів Болград, с. Залізничне, с. Кубей, с. Виноградівки. Це свідчить про те, що не забезпечується санітарна охорона джерел водопостачання населення, особливо в умовах ризиків, які виникають у періоди злив та підтоплень. 

Діючі водопроводи подають населенню воду не питної якості. Їх  обладнання потребує модернізації та заміни для доведення якості води до вимог питної. На водопроводах не організований водоохоронний режим відповідно до діючого законодавства (відсутні проекти, не визначені розміри і кордони кожного поясу та правовий режим в цих зонах); не розроблені технологічні регламенти з описом технологічного процесу виробництва питної води та робочою програмою відомчого контролю; не здійснюється  облік та своєчасна ліквідація аварійних ситуацій на спорудах і мережах водопроводів  з промивкою і дезінфекцію та обов’язковим інформуванням Держпродспоживслужби. Значна частина водопровідних мереж знаходиться в незадовільному стані та потребує заміни.

Про наявність запасу деззасобів  проінформували КП «Горводоканал» (м. Болград, КП «Кайнаки» (с. Кубей), ФОП Голодобін М.К. 

Відомчий лабораторний контроль якості та безпечності водопровідної води організовано тільки на міськводопроводі м. Болград Не здійснюється відомчий лабораторний контроль води на сільських водопроводах.

Занепокоєння викликає водопостачання в с. Оксамитне, де  населенню і в дитячі навчальні заклади з водопроводу подається неочищена вода безпосередньо з озера Ялпуг,  що представляє загрозу поширення інфекційних та паразитарних захворювань.

В населених пунктах району, де немає громадських джерел з водою питної якості, сільголовами  не  організоване належним чином забезпечення населення водою питної якості, а також незадовільним є вирішення питання будівництва пунктів  розливу очищеної води в цих населених пунктах.

Проблемним залишається  забезпечення питною водою дитячих навчальних закладів, особливо в тих населених пунктах, де відсутні громадські джерела з водою питної якості. 

В Арцизькому ОТГ населення забезпечується привозною водою в 10-ти селах.
В Павлівському ОТГ – 2 КП. В Теплицькому ОТГ – 2 КП.

За минулий рік спалахів інфекційних хвороб серед населення та в дитячих колективах закладів освіти не було зареєстровано. Згідно лабораторних досліджень питної води по санітарно-хімічним показникам вода на всіх водопроводах не відповідає санітарно-хімічним нормативам в основному по сухому залишку та кольоровості. Установок для проведення доочистки води за хімічним складом та знезараження на усіх питних водопроводах не має.

У квітні місяці 2022р. проведена очистка та профілактична дезінфекція усіх 13 водопроводів та 9 колодязів громадського користування. Комунальні підприємства з водопостачання несвоєчасно забезпечуються 2-о тижневим запасом дез. засобів, реєструються випадки їх відсутності.

На території  Тарутинської та Бородинської селищних громад утворено 12 комунальних підприємств, 53 джерела централізованого водопостачання. Усі знаходяться в робочому стані. 49 населених пунктів користуються централізованим водопостачанням, 10 населених пунктів з малою кількістю населення користуються індивідуальними колодязями. Зони санітарної охорони першого поясу виділені в усіх джерелах, але деякі потребують оновлення огородження.

Усі комунальні підприємства склали договори на проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води. Моніторинг лабораторного контролю питної води на бактеріологічне і фізико-хімічне дослідження проводить Болградський РВП ДУ Одеський ОЦКПХ МОЗ України.

За результатами розгляду питання було затверджено план заходів щодо покращення забезпечення населення району питною водою. Болградському районному відділу підрозділу ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб» (Фіногенова С.М.), територіальним підрозділам Держпродспоживслужби в Одеській області доручено забезпечити належний контроль санітарно-епідеміологічного благополуччя населення району у весняно-літній період 2022 року, та вчасно і ефективно реагувати на виникаючі надзвичайні ситуації, що пов’язані з питною водою в населених пунктах району.

Щодо заходів із стабілізації епідемічної ситуації з керованих інфекції в Болградському районі доповіла  начальник Болградського районного відділу підрозділу ДУ «Одеській обласний центр контролю та профілактики хвороб» Світлана Фіногенова

За даними моніторингу епідемічної ситуації на території  Болградського району в  2021 році та 4 місяці поточного року реєструвалась інфекційна захворюваність на сальмонельоз, гострі кишкові інфекції, паразитарні, ГРВІ, COVID-19 та вірусні гепатити.

Сальмонельоз- зареєстровано 18 випадків захворювання, інтенсивний показник складає 12,1.Найбільша питома вага припадала на долю  дітей у віці до 17 років – 77,8% (14 осіб). Територіально найбільша захворюваність реєструвалась серед жителів громад колишнього Болградського району – 50% (9 випадків).

             В червні 2021 року в Болградському районі був зареєстрований спалах сальмонельозу, пов’язаний з вживанням харчових продуктів, інфікованих сальмонелою в побуті.

            Шигельоз ( дизентерія) у 2021 році та поточному 2022 році не реєструвалась.

            Кишкові інфекції (сума інфекцій, викликаних встановленими та невстановленими збудниками) зареєстровано всього 199 випадків, інтенсивний показник  –  134,2. Питома вага дитячої захворюваності кишковими інфекціями складає 65,8%.  Найбільша захворюваність кишковими інфекціями припадала на території громад колишнього Болградського району – 61,8% ( 123 випадки).  Серед жителів громад колишнього Арцизького району питома вага захворюваності складала 27,6%  (55 випадків). Питома вага хворих, які живуть на території громад колишнього Тарутинського району складає 10,55% ( 21 особа).

            Кишкові інфекції, викликані встановленими збудниками за 2021 – 2022 роки в районі зареєстровано 79 випадків; в загальній сумі кишкових інфекцій захворюваність, викликана відомими збудниками умовно – патогенної мікрофлори має частку в 39,7%. Захворюваність серед дітей реєструвалась на рівні 68,4% (54 випадки серед 79. Показники дитячої захворюваності найбільш високі в громадах Болградського району та складають 83,8% ( 31 випадок з 37).

            У 2021 – 2022 роках в районі зареєстровано 120 випадків кишковій інфекції, викликаної невстановленими збудниками.

Вірусний гепатит за 2021- 2022 роки на території Болградського району зареєстровано 5 випадків вірусного гепатиту. Гострі випадки  вірусного гепатиту не реєструвались.

Зареєстровані 5 випадків хронічного вірусного гепатиту  серед дорослих, в тому числі 3 випадки хронічного гепатиту В, 2 випадки хронічного гепатиту С. Захворюваність серед дітей до 17 років відсутня. Захворюваність реєструвалась на територіях громад колишнього Болградського та Арцизького районів.

В  2021 – 2022 рр. в Болградському району на ГРВІ и грип захворіли 25221 особа, з яких 10822 – діти до 17 років, що складає 42,9%. По громадам захворюваність розподілилась так: Арцизьки громади – 8215 хворих (32,6%), Болградськи громади – 11426 (45,3%), Тарутинськи громади – 5580 (22,1%).

Згідно  вказаних даних  найбільша захворюваність припадає на ті вікові групи, які відвідують організовані колективи – дитячі садки та школи – 68,8% (від 5 до 17 років).

З метою покращення та стабілізації епідемічної ситуації з керованих інфекцій в Болградському районі, комісія вирішила Болградському районному відділу підрозділу ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб» (Фіногенова С.М.), спільно з комунальними закладами охорони здоров’я міських, селищних та сільських рад вживати подальших заходів що покращення та стабілізації епідемічної ситуації з керованих інфекцій в Болградському районі

За результатами наради усі рішення були прийняти та направлені до відповідних органів та територіальних підрозділів до виконання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь