Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Забезпечення прав дітей у Василівській громаді.

Дата: 31.05.2022 14:39
Кількість переглядів: 157

Виховання дітей цілком залежить від ставлення до них дорослих, а не від ставлення дорослих до проблем виховання.

Гілберт Кіт Честертон

20 листопада 1989 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію ООН про права дитини, яка стала важливим етапом розвитку міжнародного сімейного законодавства. Угодою передбачено, що уряд кожної країни має піклуватися про дітей та запобігати і захищати їх від будь-яких проявів насилля. Конвенція містить 54 статті, в яких наведено 40 прав, якими має бути наділена дитина.

Україна підписала документ про своє приєднання до Конвенції 21 лютого 1990 року, проте Верховна Рада України затвердила документ через рік. В Україні угода набула чинності 27 вересня 1991 року. У межах роботи української влади щодо поширення і закріплення в країні основних принципів Конвенції у 1993 році в Києві було створено Всеукраїнський комітет захисту дітей. У квітні 2001 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про охорону дитинства», положення якого повністю відповідають міжнародній угоді.

Діяльність служби у справах дітей Василівської сільської ради направлена на захист прав, свобод та законних інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей, поліпшення становища дітей, їх соціального захисту, сприяння фізичному, духовному та інтелектуальному розвиткові, а також привертання уваги суспільства до проблем дітей.

Станом на 01.05.2022 року на території Василівської сільської ради проживає 1711 дитина. В дитячому середовищі існують такі негативні явища, як бездоглядність та соціальне сирітство. Щороку змінюється кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей. Станом на 01.05.2022 року 14 дітей даних категорій, а також 5 дітей, які перебувають на первинному обліку в іншому районі, області, але фактично проживають на території Василівської сільської ради влаштовані у сімейні форми виховання та знаходяться в сім’ях опікунів. Незважаючи на вжиті заходи профілактичного характеру, щороку збільшується кількість дітей, які залишились без батьківського піклування.

В той же час, стабільно високою є кількість дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціального супроводу. Станом на 01.05.2022 року на території Василівської сільської ради проживає 2 таких дітей. Основною причиною перебування дітей на такому обліку є неналежне виконання батьками батьківських обов’язків, що породжує соціальне сирітство.

Стан виховання та розвитку дітей у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах, потребує контролю з боку органів опіки та піклування, служби у справах дітей. Станом на 01.05.2022 року з метою обстеження умов проживання дітей та профілактики негативних явищ у дитячому середовищі, службою у справах дітей було здійснено 7 виїзних рейдів до населених пунктів Василівської сільської ради.

Постійно проводиться просвітницька робота серед населення громади стосовно сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, таких як прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та патронатні сім’ї.

З метою захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечується своєчасне взяття дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16 років на квартирний та соціальний квартирний обліки.

З метою профілактики вчинення неповнолітніми правопорушень та злочинів, запобіганню домашньому насиллю, задоволенню потреб дітей пільгових категорій в проведенні змістовного дозвілля службою у справах дітей проводяться групові заходи та індивідуальні бесіди з дітьми та батьками дітей, які перебувають на обліку служби, схильні до девіантної поведінки.

Питання виконання батьками батьківських обов’язків, вирішення спору між батьками щодо визначення місця проживання, участі батька (матері) у вихованні дітей, надання повної цивільної дієздатності, надання дозволу на вчинення правочину, тощо виносяться на розгляд комісії з питань захисту прав дитини Василівської сільської ради.

Таким чином, служба у справах дітей Василівської сільської ради є координатором роботи у сфері забезпечення прав дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь