Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УРЯД ПІДТРИМАВ ЗАКОНОПРОЕКТ, ЯКИЙ ПРОПОНУЄ ВИЗНАЧАТИ ДЛЯ ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД ПРАВОВІ НАСЛІДКИ СУДОВОГО РІШЕННЯ ПРО ЗАБОРОНУ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ?

Дата: 20.06.2022 14:38
Кількість переглядів: 106

Новини    editor

Уряд підтримав законопроект, який пропонує визначати правові наслідки ухвалення судом рішення про заборону політичної партії для статусу депутатів місцевих рад. Відповідний законопроект, розроблений Міністерством розвитку громад та територій України, схвалено на засіданні Кабінету Міністрів України 17 червня.

Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Мінрегіон розробив законопроект, який пропонує запровадити нову підставу для дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради у разі набрання сили рішення суду про заборону діяльності партії, якщо депутат був обраний від місцевої організації такої партії. Також повноваження депутата припиняються, якщо він входив до фракції забороненої партії. У таких випадках заміщення депутата не здійснюється, а відповідний депутатський мандат залишається вакантним», — зазначив Олексій Чернишов.

Зауважимо, що законопроект пропонує внести зміни до законів України «Про статус депутатів місцевих рад», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про військово-цивільні адміністрації» та «Про правовий режим воєнного стану».

В умовах війни особливо важливо своєчасно приймати рішення, що обмежують чи забороняють діяльність осіб чи організацій, які в різних формах підтримують чи виправдовують агресора. Українськими судами ухвалюються рішення про заборону окремих партій, діяльність яких виявилася антидержавною. У зв’язку з цим Мінрегіон розробив законопроект, яким пропонується запровадити:

  • однією з підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради є набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від якої він висувався та був обраний, а також його входження до депутатської фракції місцевої організації політичної партії, діяльність якої заборонено за рішенням суду, що набрало законної сили. При цьому, у таких випадках заміщення депутата не здійснюється, а відповідний депутатський мандат залишається вакантним;
  • повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, обласної ради достроково припиняються у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з підстави заборони політичної партії. У таких випадках, парламент призначає позачергові вибори відповідно до Закону про місцеве самоврядування та Виборчого кодексу;
  • ·у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради у зв’язку із забороною політичної партії, у районах, областях, на територіях територіальних громад, де введено воєнний стан або в районі проведення бойових дій, до проведення першої сесії новообраної ради утворюються військові або військово-цивільні адміністрації.

Нагадаємо, що проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо наслідків ухвалення судом рішення про заборону політичної партії для статусу депутатів місцевих рад” розроблено на виконання Закону України № 2243-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій”, який набув чинності 18 травня 2022 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь