Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СТАТУС УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ: ХТО МАЄ ПРАВО ЙОГО ОТРИМУВАТИ?

Дата: 30.06.2022 11:32
Кількість переглядів: 228

Новини   editor

Отримати статус учасника бойових дій (УБД) можуть: військовослужбовці Збройних Сил України, члени добровольчих формувань територіальних громад (тероборони), інші члени руху опору, які безпосередньо взяли участь у захисті територіальної цілісності та суверенітету України.

Порядок дій визначено:

* Законом України № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»,

* Порядком надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 413;

* Порядком надання статусу учасника бойових дій залученим до конфіденційного співробітництва особам, які брали участь у виконанні завдань руху опору на тимчасово окупованій території України, у районі проведення антитерористичної операції, районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії або на інших територіях, де в період виконання зазначених завдань велися воєнні (бойові) дії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1452.

Зокрема ст. 6 зазначеного вище закону передбачено, що учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час. Важливо, що сьогодні законодавство надає можливість отримання статусу учасника бойових дій членам добровольчих формувань територіальної оборони, а також особам із числа цивільних, залученим для здійснення заходів з руху опору на окупованих територіях.

Отже, спільним для цих нормативних актів є те, що в них закріплюється право на отримання статусу учасника бойових дій не лише для військово-службовців (резервістів, військовозобов’язаних), а й на інших осіб, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, членів руху опору, залучених до конфіденційного співробітництва (так звані партизани), які захищали територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії російської федерації.

Які документи потрібні, щоб отримати статус?

Для отримання статусу учасника бойових дій необхідні документи, перелік яких залежить від часу участі в бойових діях та покладених функцій та часу. Наприклад, статус учасника бойових дій надається в разі залучення особи до проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації в Донецькій та Луганській областях на строк не менш як 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення. А захисникам, які брали участь у виконанні бойових (службових) завдань в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником, у проведенні розвідувальних заходів, що підтверджено оперативним штабом з управління антитерористичною операцією чи

Об’єднаним оперативним штабом Збройних Сил України (об’єднаним командним пунктом об’єднаних сил), а також які отримали поранення, контузії, каліцтва, що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань (крім випадків необережного поводження із зброєю та ухилення від військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби), статус учасника бойових дій надається незалежно від кількості днів залучення їх до проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації в Донецькій та Луганській областях.

Так, для осіб, які брали участь в антитерористичній операції, потрібен витяг з наказів керівника Антитерористичного центру при СБУ про залучення до проведення антитерористичної операції, витяг з наказів керівника оперативного штабу з управління антитерористичною операцією чи його заступників або керівників секторів (командирів оперативно-тактичних угруповань) про підпорядкування керівнику оперативного штабу з управління антитерористичною операцією в районах її проведення та про прибуття (вибуття) до (з) районів проведення антитерористичної операції, документ про направлення у відрядження до районів проведення антитерористичної операції або інші офіційні документи, видані державними органами, що містять достатні докази про безпосередню участь особи у виконанні завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Для тих, хто отримав поранення, контузії, каліцтва (крім випадків необережного поводження із зброєю та ухилення від військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби), до того ж потрібні матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв. А для членів руху опору — доповідна записка командира військової частини Сил спеціальних операцій Збройних Сил, відповідального за формування та підтримання відповідного осередку руху опору; витяг із наказу органу військового управління Сил спеціальних операцій Збройних Сил про залучення особи до виконання завдань руху опору; витяги з відповідних розпорядчих документів з питань руху опору, що стосуються поставлених завдань, визначених у доповідній записці.

Повний перелік необхідних документів перелічено у відповідному порядку, затвердженому урядом, залежно від правового статусу учасника бойових дій.

В який термін комісія розглядає документи?

За результатами розгляду поданих документів рішення про надання статусу УБД упродовж одного місяця з дня надходження документів.

Зараз питанням присвоєння статусу УБД займатиметься спеціальна комісія з представників відомств сектору безпеки та оборони, надавати статус будуть лише тим, хто брав безпосередню участь у бойових діях. Тож якщо військовослужбовець або учасник територіальної оборони проходив службу в місцях, де не було бойових дій, статус учасника бойових дій він отримати не зможе.

Постраждалі від рашистів можуть отримати компенсацію до тридцяти тисяч євро

Про це повідомляють у Міністерстві цифрової інформації України.

Кожен громадянин, який постраждав від російської агресії, може отримати компенсацію від 5000 до 30000 євро. Для цього потрібно встигнути подати заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) упродовж чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше від 16 січня 2023 року.

З 22 червня сформувати заяву до ЄСПЛ можна онлайн через відповідну електронну систему: espl.com.ua.

Система вказує перелік ситуацій, які дають право звернутися до ЄСПЛ:

* загибель родича,
* зруйноване житло,
* поранення,
* незаконне позбавлення волі,
* катування,
* зґвалтування,
* насильницьке зникнення людини тощо.

Система спрощує подання заяви, бо вже містить усі необхідні поля для заповнення і підказує громадянам, що саме потрібно вказати.

Щоб подати позов до ЄСПЛ, необхідно заповнити форму на сайті, завантажити необхідні документи, роздрукувати та надіслати заяву в одному з відділень Укрпошти.

При заповненні заяви автоматично сформується адреса ЄСПЛ, яку необхідно наклеїти на упаковане відправлення у відділенні. Поштові послуги для відправника є безоплатними.

Також можна заповнити заяву за родича, якщо він не може подати її самостійно.

Термін розгляду заяви може становити від одного року, вірогідність отримання компенсації є високою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь