Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЧИ СКОРОЧУВАТИ ОСНОВНУ ЩОРІЧНУ ВІДПУСТКУ ПРАЦІВНИКОВІ ОРГАНУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ДО 24 КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ?

Дата: 11.07.2022 09:02
Кількість переглядів: 290

Фото без опису

Новини    editor

Запитання щодо тривалості щорічної відпустки працівникові ОМС надійшло телефоном під час проведення «Прямої телефонної лінії» від спеціаліста з кадрів однієї з територіальних громад Ізмаїльського району.

ВІДПОВІДАЄМО НА ЗАПИТАННЯ:

Дійсно, підстави для такого запитання існують.

Закон України від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136) визначає особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

Ч. 1 ст.12 Закону № 2136 встановлено, що «у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні”.

Тобто, якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, різниця днів відпустки не втрачається, а має бути надана після закінчення дії воєнного стану (дивись Коментар Міністерства економіки України до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ»).

Але ч. 5 ст. ст. 21 Закону України від 07.07.2001 № 2493 «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі – Закон № 2493) передбачено, що посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу.

Однак людей турбує: скорочувати тривалість щорічної основної відпустки посадовцям ОМС з 30 до 24 днів за Законом № 2136, чи не скорочувати?

Закон № 2136 є частиною законодавства про працю, а на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей Закону № 2493 (ч.3 ст.7 Закону № 2493).

Види і тривалість щорічних відпусток посадовим особам місцевого самоврядування визначає ст. 21 Закону № 2493 – 30 календарних днів.

Національне агентство України з питань державної служби надало «Відповіді на запитання щодо дії окремих положень Закону України від 15 березня 2022 р. № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» для посадових осіб місцевого самоврядування», в тому числі й на питання, що розглядається: «Враховуючи вищевикладене, на думку НАДС, частина перша статті 12 Закону № 2136-ІХ до посадових осіб місцевого самоврядування не застосовується, а кількість днів щорічної основної оплачуваної відпустки для посадових осіб місцевого самоврядування не скорочується».

Прес-служба Головного управління


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь