Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОГРАМА Василівської сільської ради «Шкільний автобус» на 2022-2024 роки: порядок забезпечення»

Дата: 11.01.2024 16:39
Кількість переглядів: 89

Затверджено рішенням Василівської сільської ради

від 23.09.2021 року № 377

 

ПРОГРАМА

Василівської сільської ради

«Шкільний автобус» на 2022-2024 роки: порядок забезпечення»

 

1. Загальні положення

 

Цільова програма «Шкільний автобус на 2022-2024 роки: порядок забезпечення» (далі - Програма) розроблена відповідно до статті 14 Закону України «Про освіту», статті 21 Закону України «Про загальну середню освіту», статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 6 Закону України «Про дошкільну освіту», статті 20 Закону України «Про позашкільну освіту».

Програма спрямована на організацію регулярного безоплатного підвезення до місць навчання і додому учнів закладів загальної середньої освіти та позашкільних закладів, дітей дошкільних навчальних закладів, які проживають на території Василівської сільської ради, педагогічних працівників до місця роботи та у зворотному напрямку, а також забезпечення організації підвезення учнів закладів загальної середньої освіти та позашкільних закладів на олімпіади, спортивні змагання, конкурси, фестивалі та організацію підвезення педагогічних працівників на різні форми методичної роботи: фестивалі, конкурси, конференції, творчі зустрічі тощо.

Належна організація підвезення дітей, які проживають за межею пішохідної доступності, до навчальних закладів, сприяє проведенню оптимізації мережі загальноосвітніх закладів, створенню освітніх округів, створенню умов для безпеки дітей, збереження їх здоров’я, а також ефективному використанню бюджетних коштів, кадрового потенціалу педагогічних працівників та розширить можливості для гурткової та позакласної роботи.

 

2.Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма

 

      Основна проблема, на вирішення якої спрямована Програма - це підвіз учнів з віддалених населених пунктів до місць навчання. За школами закріплюються транспортні засоби відповідної марки в залежності від кількості учнів, що підвозяться. При наданні шкільних автобусів беруться до уваги, зокрема, існуючі дорожні умови, кількість автобусів, маршрути та частота їх пересування для того, щоб максимально використовувати транспортні засоби та мінімізувати незручності для учнів (та вчителів), які добираються до місць навчання (роботи) із своїх сіл, наявність кваліфікованих водіїв та зростаючі регулярні витрати на підтримку роботи системи шкільних автобусів (наприклад – страхування, вартість палива, утримання транспортних засобів). Експлуатація їх можлива за орієнтовною схемою маршрутів у додатку 1.

 Транспортні маршрути підвозу учнів і вчителів сільської місцевості до місць навчання, на роботу та в зворотному напрямі, можуть змінюватись у зв‘язку із оптимізацією мережі загальноосвітніх навчальних закладів.

У зв’язку з оптимізацією мережі освітніх закладів на території Василівської сільської ради та створенням опорного закладу, стоїть питання забезпечення рівного доступу учнів, які проживають на території громади, до якісної освіти.

У 2021-2022 навчальному році у загальноосвітніх навчальних закладах Василівської сільської ради навчається 1012 учнів.

    Ефективне використання транспортних засобів буде розроблятись кожною школою, та подаватись на розгляд та затвердження до  Василівської сільської ради.

   За державною Програмою «Шкільний автобус» при співфінансуванні Василівською сільською радою планується придбання 2 автобусів.

   

3. Мета  та завдання  програми

                     3.1.Завданнями Програми є:

3.1.1. Забезпечення реалізації прав громадян на доступність і безоплатність здобуття якісної та безоплатної загальної середньої освіти.

 3.1.2. Забезпечення регулярного та безоплатного підвезення учнів і вчителів сільської місцевості до місць навчання (у першу чергу до опорних шкіл), на роботу та в зворотному напрямку.

3.1.3. Забезпечення екскурсійного обслуговування учнівської молоді, її участі в конкурсах, спортивних змаганнях, спартакіадах, олімпіадах, фестивалях, заходах районного, обласного та Всеукраїнського рівнів.

3.1.4. Забезпечення підвозу учнів до закладів оздоровлення, відпочинку та в зворотному напрямку.

3.1.5. Забезпечення участі учасників навчально-виховного процесу в нарадах, семінарах, інших заходах місцевого, районного, обласного та Всеукраїнського рівнів.  

                       3.2.Метою програми є:

3.2.1. Організація безпечного, регулярного і безоплатного перевезення дітей та педагогічних працівників  до закладів дошкільної освіти, закладів загальної середньої освіти та позашкільної освіти, до місця навчання, роботи і додому;

3.2.2.Поліпшення освітнього рівня населення, що проживає на території Василівської сільської ради та раціонального використання кадрового потенціалу зазначених закладів;

3.2.3.Створення умов для організації профільного навчання учнів старшої школи.

          3.3.Досягнення мети буде забезпечено шляхом:

3.3.1.Раціонального використання шкільних автобусів шляхом коригування розкладу уроків та режиму навчально-виховного процесу;

3.3.2.Перегляду закріплених за  закладами територій обслуговування з урахуванням потреби в організації перевезення учнів та педагогічних працівників у сільській місцевості;

3.3.3.Передбачення під час формування проекту сільського бюджету, видатків, пов’язаних із забезпеченням регулярного безоплатного перевезення до місць навчання і додому учнів та педагогічних працівників (придбання паливно-мастильних матеріалів, запчастин, капітальних та поточних ремонтів шкільного автобуса).

3.4. Порядок забезпечення Програми

       Порядок забезпечення Програми здійснюється згідно чинної законодавчої бази, а саме:

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року №31 «Про затвердження програми «Шкільний автобус»;
  • Закон України "Про освіту" від 05.09.2017 року № 2145-VІII  (ст. 14);
  • Закон України "Про загальну середню освіту" від 13.05.1999 року № 651-XIV (стаття 21);
  • Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21.05.1997 року № N 280/97-ВР (стаття 32);
  • Постанова КМУ від 18.02.1997 року № 176 «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту»;
  • Закон України «Про автомобільний транспорт» (стаття 38);
  • ДСТУ 7013:2009 «Автобуси спеціалізовані для перевезення школярів. Технічні вимоги»;
  • Правила дорожнього руху України;
  • Наказ Мінтрансу України від 19.09.2003 р. N 111  «Про затвердження Методичних рекомендацій з питань безпеки автомобільних перевезень»;
  • Наказ МОН України  «Про затвердження технічних вимог до шкільних автобусів для перевезення учнів загальноосвітніх навчальних закладів, які проживають у сільській місцевості» від 29.06.2010 № 636.
  • Довідник кваліфікаційних характеристик професій, випуск 69 «Автомобільний транспорт» від 14.02.2006 №136;
  • Інструкції з безпеки руху та техніки безпеки, затверджені наказом відділу освіти від 18.08.2010 №1-10/337;
  • Розпорядження щодо порядку безпечного перевезення дошкільнят, учнів та педагогів;
  • Посадові інструкції відповідальних осіб.

 

  4. Виконавці проекту і етапи його реалізації

       Виконавці проекту:

- відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму Василівської сільської ради;

- Сільська рада;

- Керівники закладів загальної середньої освіти  Василівської сільської ради.

       Видатки формуються за рахунок місцевого бюджету, інших джерел  не заборонених  законодавством, використовуються за цільовим  призначенням, виключно для реалізації мети та завдань Програми.

      Відділ   освіти, молоді, спорту, культури та туризму Василівської сільської   ради

комплектує кадровий склад водіїв, готує приміщення для зберігання та технічного обслуговування автобусів.

     З метою охоплення навчанням усіх д шкільного віку, поліпшення керованості навчально-виховним процесом, удосконалення використання навчально-матеріальної бази шкіл, забезпечення висококваліфікованими кадрами, ефективного використання фінансових ресурсів пропонується організувати декілька маршрутів підвозу учнів з віддалених населених пунктів до опорної школи та філій. Кожен маршрут оснащується транспортним засобом відповідної марки залежно від кількості дітей, які потребують підвозу.

     Відповідальними  за реалізацію  програми є відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму Василівської сільської  ради, сільської рада, керівники закладів загальної середньої освіти.

    Основні заходи  Програми наведені у додатку № 3 до Програми

 

  5.Обгрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми.

 

     Виконання сільської програми «Шкільний автобус» на 2022-2024 роки дасть можливість: забезпечити соціальний захист учасників навчально-виховного процесу, припинити негативні процеси у соціальній сфері села, досягти позитивних зрушень у забезпеченні життєдіяльності сільського населення; створити умови для забезпечення у сільській місцевості регулярного безоплатного перевезення учнів та педагогічних працівників до місць навчання, роботи і додому; створити оптимальну мережу закладів загальної середньої освіти  сільської місцевості; вирішувати проблеми освіти на більш високому рівні – диференціації, індивідуалізації навчання, організації систематичного та якісного контролю за навчальними досягненнями учнів; поліпшити якість знань учнів, ефективне використання наявної матеріально-технічної бази, кадрового потенціалу педагогічних працівників, фінансових можливостей освітянської галузі в сільській місцевості.

 

6. Обсяги та джерела фінансування Програми, терміни та етапи її виконання

     Фінансування заходів Програми буде здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету за умови співфінансування місцевого бюджету, інших джерел, не заборонених чинним законодавством. Обсяг фінансування Програми визначається щорічно, виходячи із конкретних завдань Програми та реальних можливостей бюджету.

    Координатором роботи щодо виконання заходів Програми та головним розпорядником коштів місцевого бюджету, що передбачаються на реалізацію вищезазначених заходів - є Василівська сільська рада с.

Для реалізації програми в частині утримання  автопарку потрібні фінансові ресурси,  як за рахунок коштів сільського бюджету, так і за рахунок коштів з  інших джерел, не заборонених чинним законодавством

      Обсяги витрат можуть змінюватись в залежності від вартості запчастин для транспортних одиниць  на час їх закупівель.

          

7. Координація та контроль за виконанням Програми

Координація процесом реалізації Програми  «Шкільний  автобус» проводиться за принципами єдності управління, персональної відповідальності, прозорості та поточної координації дій.

Василівська сільська  здійснює контроль за виконанням Програми шляхом планових та оперативних перевірок щодо забезпечення цільового використання автотранспорту, відповідних умов його зберігання та експлуатації, оптимальності затверджених маршрутів.

        Керівники закладів загальної середньої освіти несуть відповідальність за виконанням Програми, за забезпечення цільового використання автотранспорту, відповідних умов його зберігання та експлуатації, оптимальності затверджених маршрутів.

 

 

 

Секретар сільської ради                                                          Ганна ІВАНОВА

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь