Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Цільова Програма захисту прав дітей Василівської сільської ради «Діти громади» на 2022 - 2024 роки

Дата: 12.01.2024 11:56
Кількість переглядів: 63

Додаток

до рішення сесії

Василівської сільської ради 

від 07.02.2022 р. № 522  

 

 

Цільова Програма

захисту прав дітей Василівської сільської ради «Діти громади»

на 2022 - 2024 роки

 

1. Загальні положення

Цільова програма захисту прав дітей Василівської сільської ради «Діти громади» на 2022-2024 роки (далі – Програма) підготовлена відповідно до законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про охорону дитинства», Сімейного кодексу України, Цивільного кодексу України, Конвенції про права дитини, Постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008р. № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», Постанови Кабінету Міністрів від 08.10.2008 р. № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», Наказу Міністерства соціальної політики від 30.12.2020р. №868.

2. Проблеми, на розв’язання яких спрямована Програма.

Станом на 01.01.2022 року на території Василівської сільської ради проживає 1711 дитина. Органами місцевого самоврядування та їх структурними підрозділами, які опікуються дітьми, проводиться робота щодо захисту законних прав та інтересів дітей. Однак, ще існують такі негативні явища в дитячому середовищі, як бездоглядність та соціальне сирітство.

Змінюється кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей. Станом на 01.01.2022 таких дітей 14, а також 5 дітей, які перебувають на первинному обліку в іншому районі, області, але фактично проживають на території Василівської сільської ради. Незважаючи на вжиті заходи профілактичного характеру, щороку збільшується кількість дітей, які залишились без батьківського піклування.

В той же час, стабільно високою є кількість дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціального супроводу. Станом на 01.01.2022 на території Василівської сільської ради проживає 11 таких дітей. Основною причиною перебування дітей на такому обліку є неналежне виконання батьками батьківських обов’язків, що породжує соціальне сирітство. Для тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини на період подолання її батьками складних життєвих обставин законодавством передбачено нову форму – патронат над дитиною.

З метою забезпечення прав дітей та реалізації права громадян на отримання повної та достовірної інформації про дітей, які можуть бути усиновлені або влаштовані в їхні сім’ї, а також для накопичення, зберігання, обліку, пошуку та використання даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, кандидатів в усиновлювачі, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, функціонує Єдина інформаційно-аналітична система „Діти”. Для ефективного функціонування ЄІАС «Діти» необхідне постійне оновлення програмного та технічного забезпечення.

Органом опіки та піклування, яким є сільська рада, вживаються заходи щодо забезпечення дотримання та захисту законних прав та інтересів дітей. Постійне удосконалення нормативно-правових актів, що регулюють питання забезпечення та захисту прав дітей, потребують підвищення професійного рівня спеціалістів, надання їм методичної допомоги.

Стан виховання та розвитку дітей у сім’ях усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах, потребує контролю з боку органів опіки та піклування, служби у справах дітей. Станом на 01.12 2021 року з метою обстеження умов проживання дітей та профілактики негативних явищ у дитячому середовищі, службою у справах дітей було здійснено 17 виїзних рейдів до населених пунктів Василівської сільської ради. Для підвищення ефективності роботи щодо захисту прав дітей необхідне фінансування виїздів служби у справах дітей з метою проведення оперативно-профілактичних заходів (рейдів) «Діти вулиці», «Канікули», «Урок».

3. Мета Програми

Метою Програми є реалізація покращення інтересів дитини через функціонування на території сільської ради ефективної системи забезпечення, дотримання та захисту прав дітей відповідно до законодавства України.

4. Очікувані результати виконання Програми

- організація ефективної роботи щодо запобігання соціальному сирітству, реабілітації бездоглядних дітей, схильних до бродяжництва;

- створення умов для розвитку і виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ях або в умовах, максимально наближених до сімейних;

- посилення співпраці між структурними підрозділами сільської ради, що опікуються проблемами дітей щодо проведення роботи з дітьми кризових категорій;

- розвиток патронату та наставництва над дітьми;

- контроль за станом утримання дітей в сім’ях;

- підвищення професійного рівня працівників служби у справах дітей та спеціалістів з питань захисту дітей;

5. Матеріальне забезпечення Програми.

Для виконання заходів програми захисту прав дітей Василівської сільської ради «Діти громади» на 2022 - 2024 роки використовувати транспортні засоби, які належать Василівській сільській раді.

6. Фінансово-економічне забезпечення Програми.

Реалізація програми здійснюється у межах видатків, передбачених у державному, обласному та місцевому бюджетах на відповідну мету, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством. Орієнтовний обсяг фінансування окремих заходів Програми наведено у таблицях.

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми

2022 р.

2023 р.

2024 р.

Всього витрат на виконання Програми, тис. грн.

Обсяг ресурсів усього,
тис. грн.

65,0

45,0

45,0

115,0

у тому числі місцевий бюджет, тис. грн.

65,0

45,0

45,0

115,0

 

 

 

 

 

 

7. Показники ефективності виконання Програми

№ з/п

Показник

Одиниця виміру

Джерело інформації

Данні по рокам

2022

2023

2024

1

Продукту

 

 

 

1.1

Кількість заходів, направлених на реалізацію державної політики з питань захисту прав дітей

Виїзні рейди

звіт

20

20

20

2

Ефективності

 

 

 

2.1

Середні витрати на проведення заходів,  спрямованих на реалізацію державної політики з питань захисту прав дітей

грн.

звіт

65,0

45,0

45,0

3

Якості

 

 

3.1

Кількість сімей, які знаходяться в складних життєвих обставинах, охоплених заходами

% від загальної кількості сімей

звіт

100

100

100

 

 

 

3.2

Кількість дітей -сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплених сімейними формами виховання

% від загальної кількості сімей

Єдина інформаційно-аналітична  система «Діти»

100

100

100

               

 

Напрями показників Програми

Найменування показників виконання Програми

Значення показників

Усього

 у тому числі за роками, одиниця виміру тис. грн..

2022

2023

2024

Соціальні

Поліпшення стану забезпечення захисту прав та законних інтересів дітей під час участі в обласних заходах: «Відзначення Дня захисту дітей», «Святкування дня Святого Миколая», «Святкування новорічних та різдвяних свят»

60,0

20,0

20,0

20,0

Зменшення бездоглядності та безпритульності, профілактика негативних явищ у дитячому середовищі, шляхом виїздів до населених пунктів з метою проведення оперативно-профілактичних заходів (рейдів) «Діти вулиці», «Канікули», «Урок».

30,0

10,0

10,0

10,0

Забезпечення проведення тренінгів, семінарів, засідань «круглих» столів з питань утвердження сімейних цінностей та виховання відповідального батьківства

осіб

50

50

50

Технічні

Забезпечення матеріально-технічної бази (придбання комп’ютера та комплектуючих, канцтоварів, паперу для друку тощо)

50,0

30,0

10,0

10,0

Придбання ліцензійних програм «АІС Місцеві бюджети», «Соната», обслуговування комп’ютерної техніки

15,0

5,0

5,0

5,0

Всього

155,0

65,0

45,0

45,0

 

6. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координацію та контроль за виконанням заходів Програми здійснює служба у справах дітей Василівської сільської ради шляхом узагальнення оперативної інформації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь