Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ЧЕРЕЗ ХРОНІЧНУ ВТОМУ, НІЧНІ РАКЕТНІ АТАКИ НІЯК НЕ ВДАЄТЬСЯ ВИСПАТИСЯ? Є КІЛЬКА ПРОСТИХ, АЛЕ ДІЄВИХ ТЕХНІК

Дата: 29.01.2024 19:44
Кількість переглядів: 44

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ЧЕРЕЗ ХРОНІЧНУ ВТОМУ, НІЧНІ РАКЕТНІ АТАКИ НІЯК НЕ ВДАЄТЬСЯ ВИСПАТИСЯ? Є КІЛЬКА ПРОСТИХ, АЛЕ ДІЄВИХ ТЕХНІК

 

💬 «Як діяти, якщо ви 3-4 дні погано спите? По-перше, не хапатися за голову і не думати, що все пропало. Це нормальна фізіологічна реакція на світ, у якому ми зараз живемо. По-друге, налагодити режим сну та бадьорості. Звісно, коли о третій ночі починає гудіти тривога, це не дуже вдається. Але до цього моменту теж є час відпочити, якщо засинати хоча б до півночі. І намагайтеся лягати спати в один і той самий час. Так, є жайворонки, є сови, люди різні, але нашим хронобіологічним механізмам дуже важко підлаштовуватися, коли сьогодні ви засинаєте о 22:00, а завтра о 2:00. Ось цього треба уникати», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО Безбар’єрність та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Маріанна Маркова, докторка медичних наук, професорка, завідувачка кафедри сексології, психотерапії та медичної психології Харківського національного медичного університету.

Ще одна порада: намагайтеся перед сном не навантажувати себе інформаційно. Не дивіться телевізор, не беріть телефон у ліжко, відкладіть його подалі, а краще взагалі залиште в іншій кімнаті. І навіть якщо ви прокинулись вночі – не хапайте одразу гаджет у пошуках новин чи наче просто подивитися, яка година. Якщо вам дійсно треба дізнаватися час – краще поставити у спальні годинник.

👉🏼 «Заведіть корисну звичку: перед сном, десь за годинку, пити трав’яний чай. Не каву! Бо каву краще не вживати не те що на ніч, а взагалі у другій половині дня. Оберіть заспокійливий напій, зараз їх таке велике різноманіття, що кожен знайде до смаку. І це важливо не тільки для профілактики розладів сну, а й для профілактики проблем з ментальним здоров’ям. Дозволяйте собі маленькі радощі: купити улюблений сорт чаю, випити його з якоїсь гарної чашечки. Думаєте, про що ми тут говоримо – війна навколо, а тут якась красива кружка? Саме так! Це наскільки просто – настільки ж і дієво! Процес заварювання займе хвилин 10. Весь цей час ви не у телефоні, це вже плюс. За цей час і потік думок відноситься кудись у інший бік, ви розслаблюєтесь», – пояснює Маріанна Маркова.

Зберігайте у пам’яті приємні хвилини: особливо красиве блакитне небо, перша квіточка навесні, радість від приємної зустрічі. Відтворення подумки таких ресурсних моментів та викладання їх у мозаїку допоможе подолати безсоння, тривожність, розгубленість та стане нагадуванням, що є інше життя. Те життя, у якому можна відчувати себе добре, а отже зараз треба зібратися та просто пережити неприємний стан.

ℹ️ «Підвищити працездатність у разі недосипання після нічних повітряних тривог за допомогою енергетиків, великої кількості кави – так, на один день це можливо. Але у жодному разі не систематично. Потенціал нашого організму не безмежний і ми такими штучними підбадьорюваннями його дуже швидко виснажимо. Для нормалізації сну є прості функціональні техніки. Наприклад, нормалізації дихання чи поступового розслаблення м’язів», – додала експертка.

🎥 Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Більше джерел для підтримки себе та людей поруч – на 📲https://bf.in.ua/turbota

#тияк

Фото без опису
Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь