Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЙНА ПАМ’ЯТКА ПРО СКАЗ

Дата: 18.04.2024 14:45
Кількість переглядів: 16

ІНФОРМАЦІЙНА ПАМ’ЯТКА ПРО СКАЗ

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується – смертю. На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу, ця хвороба характеризується гострим перебігом, ознаками поліенцефаломієліту, за відсутності вчасного лікування абсолютною смертністю, через це щорічно помирає понад 55 тисяч людей і більше 1 млн. тварин. Прямі збитки від сказу складають біля 4 млрд. євро в рік.


 Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини.
 Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, єнотовидні собаки, бродячі собаки, коти та інші теплокровні тварини. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або домашніх тварин.


Сказ у собак: хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужа – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому –до 50 км. за день,  нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине – на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.


Останнім роками  набагато частіше в Україні реєструється сказ кішок в зв’язку з чим сказ кішки є джерелом зараження кожної третьої людини хворої на сказ. У кішки сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, краї їхні злипаються і важко піддаються обробці.

Сказ у людей: інкубаційний  період  у  хворої  на  сказ  людини  триває  від  7  днів  до  року, найчастіше жвін сягає 77-90  днів.  Тривалість  залежить  від  місця  укусу,  локалізації  і  тяжкості, виду тварини яка вкусила.Лікування-прогнози  сказу  зовсім  несприятливі, отже,  треба  запобігти  розвитку  хвороби  профілактичнимизаходами.   Основним із шляхів контролю сказу є профілактика. Проте заходи профілактики і боротьби мають відбуватися комплексно.


Боротьба зі сказом залишається однією з найскладніших проблем, яка може бути вирішена тільки загальними зусиллями  спрямованих на впорядкування утримання свійський тварин, перш за все собак і котів, своєчасну вакцинацію, відловлювання бездоглядних особин, регуляцію чисельності популяції диких м’ясоїдних у природніх умовах, широке інформування населення, особливо власників, щодо цієї хвороби та дотримання правил утримання домашніх тварин.

Шановні громадяни! Бережіть своє здоров’я і життя!

Будьте обережними у поводженні з тваринами!

Пам’ятайте!

Щоб уберегтися від захворювання на сказ необхідно:

– дотримуватись правил утримання собак та котів та інших хижих тварин в населених пунктах;

– обов’язково проводити щеплення собак і котів (в державних ветеринарних лікарнях щеплення проти сказу безкоштовні);

– обов’язково повідомляти ветлікаря про кожний випадок підозри на сказ у тварин;

– всім людям, потерпілим від тварин (укуси, подряпини чи ослинення) негайно звертатись до лікаря-рабіолога, а тварину, яка завдала шкоди, доставляти до ветеринарної служби для клінічного огляду та ізоляції протягом 10 днів;

– уникати контактів з бездомними тваринами;

– не торкатися голими руками трупів тварин, та тварин, підозрілих у захворюванні, та ослинених ними предметів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь