Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Оренда земельних ділянок комунальної власності та порядок встановлення розмірів орендної плати на земельні ділянки  на  2024 рік на території Василівської сільської  ради

Дата: 17.06.2024 15:46
Кількість переглядів: 318

Фото без опису

 

ВАСИЛІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СОРОКОВА    СЕСІЯ

ВОСЬМОГО  СКЛИКАННЯ

 

Код згідно з КОАТУУ   UA51060070000052726

 

РІШЕННЯ

 

29.06.2023 року                                          с. Василівка                                                      №  924

 

Про оренду земельних ділянок комунальної власності та порядок встановлення розмірів орендної плати на земельні ділянки  на  2024 рік на території Василівської сільської  ради

                                                                                         

Відповідно до статті 93 Земельного кодексу України, статті 15 Закону України «Про оренду землі», керуючись статтею 288 Податкового кодексу України, статтями 26, 33, 59  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Василівська сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Положення про оренду земельних ділянок на території  Василівської сільської  ради та порядок встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки згідно додатку 1.

 

2. Встановити  ставки орендної  плати земель комунальної власності  на території Василівської сільської ради   на 2024 рік згідно з додатком 2.

 

3. Це рішення оприлюднити шляхом розміщення на інформаційному сайті не пізніш, як у десятиденний строк після прийняття рішення. 

 

4. Рішення сесії від 21.06.2022 р. № 656  визнати такими, що втратило чинність.

 

5. Рішення вступає в силу з 01.01.2024 року.

 

6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва (Кіосєв В.Д.)

 

 

 Секретар сільської ради                                                       Ганна ІВАНОВА

 

 

 

Додаток № 1 до рішення

 Василівської сільської  ради

                                                                        від 29.06. 2023 року № 924

 

ПОЛОЖЕННЯ

про оренду земельних ділянок на території Василівської сільської  ради та порядок встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки

1. Загальні положення

1.1. Положення про оренду земельних ділянок та порядок встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки на території Василівської сільської  ради (далі — Положення) розроблено відповідно до Конституції України, Земельного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про плату за землю», «Про оренду землі», «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетними та державними цільовими фондами» та інших нормативно-правових актів.

1.2. Положення розроблено з метою визначення порядку справляння орендної плати за земельні ділянки на території Василівської сільської ради  з питань, які не врегулюванні діючим законодавством.

1.3. Орендарями земельних ділянок можуть бути юридичні та фізичні особи, іноземні особи, іноземні юридичні особи, міжнародні об’єднання і організації.

1.4. Орендодавцем є  Василівська сільська  рада.  Дія цього Положення поширюється на землі в адміністративних межах Василівської сільської  ради.

1.5. Положення регламентує:

— порядок передачі в оренду земельної ділянки або її частини;

— правила та порядок визначення розміру орендної плати з врахуванням грошової оцінки земельної ділянки.

1.6. Підставою для укладання договору оренди є рішення Василівської сільської  ради про передачу земельної ділянки (її частини) з обов’язковим визначенням категорії земель за основним цільовим призначенням (ст. 19 Земельного кодексу України) і категорії земель за функцією використання.

1.7. Договір оренди землі — це угода сторін про взаємні зобов’язання, відповідно до яких орендодавець за плату передає орендареві (орендарям) у володіння, користування земельну ділянку на обумовлений договором термін.

В договорі оренди землі крім істотних умов договору можуть встановлюватися інші договірні зобов’язання.

Сторонами договору оренди земельної ділянки є власник земель в особі сільського голови Василівської сільської ради (далі — Орендодавець) та зацікавлена особа (особи) в отриманні земельної ділянки в оренду (далі — Орендар, Орендарі).

1.8. Договір оренди земельної ділянки набирає чинності після досягнення домовленості з усіх умов, підписання його сторонами та державної реєстрації.

1.9 Об’єктами оренди є земельні ділянки, її частини.

1.10. Земельна ділянка або її частина може за згодою Орендодавця передаватись у володіння і користування іншій особі (суборенда) у разі переходу до неї права володіння і користування на будівлю (її частину) або споруду (оренда приміщень), що розташовані на земельній ділянці.

1.11. Реєстратором договорів оренди земельних ділянок у Василівській сільській  раді є спеціаліст з земельних питань сільської ради, а державна реєстрація здійснюється відділом Державного земельного кадастру.

 

2. Принципи встановлення розмірів орендної плати за землю

Орендна плата за землю — це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділян­кою згідно з договором оренди землі.

Обчислення розміру орендної плати проводиться згідно з формою розрахунку розміру орендної плати за зе­мельні ділянки комунальної власності, грошова оцінка яких проведена, та на підставі витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

До оформлення проекту договору оренди землі проводиться виготовлення документації із землеустрою (проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, технічна документації із землеустрою щодо встановлення меж зе­мельної ділянки в натурі (на місцевості).  Відповідальність за достовірність даних щодо розмірів, конфігурації земельної ділянки та суміжників несе проектна організація — виконавець документації із землеустрою.

Розмір орендної плати, передбачений договором оренди землі, підлягає перегляду у наступних випадках:

  • зміна умов господарювання, передбачених договором;
  • зміна розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодав­ством;
  • зміна ставок орендної плати;
  • погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами;
  • інші випадки, передбачені законом.

У разі зміни нормативної грошової оцінки землі у передбаченому законом порядку, коефіцієнтів її індексації, а також офіційної зміни показників індексів інфляції, що тягне за собою зміну розміру орендної плати, розмір орендної плати пропорційно змінюється та підлягає обов'язковій сплаті орендарем в кожному разі такої зміни без погодження із Василівською сільською  радою,  як орендодавцем, та без внесення змін та/або доповнень до цього договору.

У такому випадку обчислення розміру орендної плати та її сплата здійснюються орендарем самостійно на підставі цього договору та повідомлення орендодавця про зміну нормативної грошової оцінки землі, яке направляється орендо­давцем засобами поштового зв'язку супровідним рекомендованим листом, разом із витягом з технічної документації про нормативну грошову оцінку земель Василівської  сільської ради  відносно окремої земельної ділянки.

У разі зміни показників індексів інфляції розмір орендної плати коригується (обчислюється і сплачується) орен­дарем самостійно на коефіцієнт інфляції (індекс споживчих цін), який визначається і публікується центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики в офіційних періодичних виданнях.

                   3. Порядок погодження розміру орендної плати

3.1. Підставою для визначення розміру орендної плати є грошова оцінка землі.

3.2. Орендодавець на підставі рішення Василівської сільської  ради щодо передачі в оренду земельної ділянки конкретного розміру, цільового призначення та дозволеного функціонального використання, відповідно до цього Положення готує розрахунок річного розміру орендної плати і погоджує його з Орендарем.

3.3. Розмір орендної плати може бути змінено на вимогу Орендодавця у разі зміни грошової оцінки земельної ділянки та у разі встановлення Верховною Радою України нових ставок земельного податку.

3.4. Орендар має право вимагати зменшення орендної плати у випадку виникнення форс-мажорних обставин.

3.5. Рішення про зміну розміру орендної плати за земельну ділянку приймає Василівська сільська рада відповідним рішенням за поданням спеціаліста  відділу земельних питань сільської ради та за погодженням постійних комісій сільської ради.

Розмір орендної плати не є сталим і змінюється у зв’язку з проведенням щорічної індексації грошової оцінки і внесенням змін на підставі вимог діючого законодавства та інших нормативних документів.

При зміні розміру орендної плати Орендодавець односторонньо письмово повідомляє Орендаря.

3.6. Розрахункові ставки орендної плати підлягають коригуванню при встановленні Верховною Радою України нових ставок земельного податку та змін грошової (економічної) оцінки земель Василівської територіальної громади . Ставки орендної плати підлягають щорічній індексації відповідно до офіційного коефіцієнту індексації грошової оцінки земель.

    

4. Порядок справляння орендної плати за землю

4.1. Орендна плата за земельні ділянки справляється виключно у грошовій формі.

4.2. Орендна плата вноситься Орендарем щомісячно на бюджетний рахунок Василівської сільської ради рівними частинами до 20-го числа місяця наступного за звітним.

4.3. За несвоєчасну сплату орендної плати нараховується пеня із розрахунку 1 % за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

4.4. Внесення орендної плати на майбутній період оренди допускається на термін не більше одного року.

 

    5. Права та обов'язки орендодавця й орендарів, захист їх прав

5.1. Права та обов'язки орендодавця.                                                                                          Орендодавець має право вимагати від орендаря:

  • використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди;
  • дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості  ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил;
  •  своєчасного внесення орендної плати.

Орендодавець зобов’язаний:

  • передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору оренди;
  • при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;
  • не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою;
  • попередити орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання мо­жуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану самого об'єкта оренди.

5.2. Права та обов'язки орендаря

Орендар земельної ділянки має право:

  • самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі;
  • отримувати продукцію і доходи.

Орендар земельної ділянки зобов’язаний:

  • приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку;
  • виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або дого­вором оренди землі;
  • своєчасно в повному обсязі вносити орендну плату.

6. Перехід права оренди земельної ділянки, пов’язаний із переходом права на будинок/будівлю, що на ній розміщені

У разі відчуження орендарем, як власником будинку/будівель/споруд, розташованих на орендованій ним земельній ділянці та належних йому на праві власності, іншій особі, орендар зобов'язується укласти із набувачем такого об'єкта нерухомості двосторонню угоду про перехід зобов'язань за договором оренди землі (далі — угода) у день укладання правочину про відчуження належного орендареві об'єкта нерухомості (будинку/ будівлі/споруди).

Згідно з умовами угоди орендаря за цим договором замінює особа, яка придбала об’єкт нерухомості, розмі­щений на орендованій земельній ділянці, та набуває всіх прав та обов’язків орендаря, передбачених договором оренди земельної ділянки.

Розгляд питання про перехід зобов’язань за договором оренди землі до нового власника будинку/будівлі , споруди, що на ній розміщені, без прийняття Василівською  сільською радою рішення здійснюється виконавчим комітетом Василівської сільської  ради на підставі поданих документів та підготовленого висновку уповноваженим відділом  щодо можли­вості переходу права користування оренди землі шляхом укладення додаткової угоди.

Після укладення додаткової угоди до договору оренди землі уповноважений відділ не пізніше 3-х робочих днів з дня підписання договору формує необхідний пакет документів та звертається (направляє) до органу державної реєстрації речових прав для здійснення державної реєстрації відповідних речових прав на земельну ділянку. Державна реєстрація речових прав на земельну ділянку здійснюється у відповідності із Законом України «Про державну реєстра­цію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Особа, яка придбала об’єкт нерухомості, розміщений на орендованій земельній ділянці, набуває всіх прав та обов’язків орендаря за цим договором, а зобов’язання орендаря, який здійснив відчуження об'єкта нерухомості, розта­шованого на орендованій земельній ділянці, згідно з цим договором припиняються із дня внесення відповідних змін до запису Державного реєстру прав про право оренди в частині особи орендаря.

7. Зміна, припинення і поновлення договору оренди землі

Зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. Зміна умов договору оформляється додатковою угодою до такого договору, яка вчиняється в тій самій формі, що й договір, який змінюється, містить відомо­сті про зміну його умов та є його невід’ємною частиною.

Сторона за договором не пізніше ніж в 20-денний строк з дня отримання примірників додаткової угоди, у разі згоди з її умовами, підписує їх та скріплює печаткою (в разі її наявності) і повертає до уповноваженого відділу  супровідним листом, який може здаватися через канцелярію або направлятися поштою.

У разі наявності необґрунтованих зауважень до додаткової угоди, відхилення пропозиції або неотримання відповіді на неї у 20-денний термін з дня її направлення (із врахуванням часу поштового обігу), спір вирішується в судовому по­рядку.

Договір оренди землі припиняється в разі:

  • закінчення строку, на який його було укладено;
  • викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспіль­ної необхідності в порядку, встановленому законом;
  • смерті фізичної особи — орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, ліквідації юридичної особи — орендаря:

У разі засудження фізичної особи — орендаря до позбавлення волі або обмеження його дієздатності за рішенням суду право на оренду земельної ділянки переходить до одного з членів його сім’ї, який виявив бажання і може від­повідно до закону стати орендарем, а в разі його відмови або відсутності таких — до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем, за їх згодою, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та цього Закону;

  • відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;
  • ліквідації юридичної особи — орендаря.

Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом.

Поновлення договору оренди землі.

По закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’яз­ки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це Василівську  сільську  раду до спливу строку договору оренди землі у строк, встанов­лений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі, укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про запе­речення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із виконавчим комітетом Василівської сільської  ради без прийняття рішення Василівської  сільської  ради про поновлення договору оренди землі.

Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов’язковому порядку.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку допускається за таких умов:

  • використання земельної ділянки не за цільовим призначенням;
  • систематична несплата орендної плати;
  • набуття іншою особою права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці;
  • у разі необхідності надання земельної ділянки для суспільних потреб, у разі здійснення самочинного будівництва на орендованій земельній ділянці.

Договір оренди землі також може бути достроково розірваний за взаємною згодою сторін.

Розірвання договору оренди землі може відбуватися за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок не­виконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення чи пошкодження земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

 

Секретар сільської ради                                                       Ганна ІВАНОВА

 

                                                                                                                           Додаток № 2 до рішення

                                                                                                                             Василівської сільської  ради

                                                                                                                               від 29.06.2023 року №924

 

Орендна плата на території Василівської сільської ради  

на 2024 рік

 

Ставка (відсотки від нормативної грошової оцінки) орендної плати за земельні ділянки різних категорій, які розміщені на території Василівської сільської ради  на 2024 рік:

Адміністративно-територіальні одиниці або населені пункти, або території об'єднаних територіальних громад, на які поширюється дія рішення ради:

Код області

Код району

Код згідно з КОАТУУ

Найменування адміністративно-територіальної одиниці або населеного пункту, або території об'єднаної територіальної громади

15

11

UA51060070010082409

с. Василівка

15

11

UA51060070020018589

с. Баннівка

15

11

UA51060070030078578

с. Голиця

15

11

UA51060070040048888

с. Калчева

15

11

UA51060070050065222

с. Каракурт

15

11

UA51060070060041080

с. Новий Каракурт

 

 

Цільове призначення земельної ділянки

Розмір річної орендної ставки за користування землею (відсоток від нормативної грошової оцінки землі)

1

2

для будівництва та обслуговування об’єктів комерційного спрямування  (магазини, кафе, ресторани, готелі, тимчасові споруди, які здійснюють торгівельну діяльність, розважальні комплекси та інші об’єкти торгівлі)  в залежності від площі,  а саме:

 
  • торгові точки (магазини) промислових і продовольчих товарів площею від 0 до 200 кв.м.

12

  • торгові точки (магазини) промислових і продовольчих товарів площею більше 200 кв.м.  

8

  • торгові точки (магазини) промислових і продовольчих товарів, які тимчасово не функціонують

3

  • для обслуговування літнього майданчика з розміщенням морозильної камери, бочки, лотка

12

  • реалізація медичних препаратів

7

  • для обслуговування ринку

7

для обслуговування  ангарів, складів, господарських дворів і споруд 

4

для обслуговування  ангарів, складів, господарських дворів і споруд, яки не функціонують  

3

для обслуговування об’єктів побуту (пошиття та ремонт одягу, взуття, хімчистки, пральні, лазні, ремонт годинників, перукарні)

5

промисловості (розміщення   та  експлуатації  основних,  підсобних  і  допоміжних будівель та споруд промислових,  транспортних та інших   підприємств,   їх   під'їзних  шляхів,  інженерних  мереж, адміністративно-побутових будівель, інших споруд, виробнича діяльність тощо)

5

Транспорту:

- землі, надані підприємствам, установам та організаціям залізничного, автомобільного транспорту і дорожнього  господарства, авіаційного, трубопровідного транспорту  для виконання  покладених на них завдань щодо експлуатації,  ремонту і розвитку об'єктів транспорту;

- землі надані підприємствам, установам та організаціям для обслуговування автостанції та/або які здійснюють перевезення громадян

12

зв’язку та телекомунікації  (земельні ділянки,  надані під повітряні і кабельні  телефонно-телеграфні  лінії  та  супутникові засоби зв'язку,під базовими мобільними станціями)

12

енергетичної системи (землі, надані під об'єкти   транспортування електроенергії)

12

газотранспортні системи (землі, надані під об'єкти   транспортування газу до користувача, адмін. будівлі)

12

 

оборони та іншого значення

5

Розміщення АЗС

12

Розміщення СТО, майданчики для миття автомашин

12

землі водного фонду

1

землі сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту

8

ріллі, сіножаті, пасовища, та розорані пасовища

8

багаторічні насадження

5

ведення особистого селянського господарства та ведення товарного сільськогосподарського виробництва

8

За земельні ділянки, що не ввійшли до даного переліку

12

 

 

 

Секретар сільської ради                                                        Ганна ІВАНОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь