Василівська громада
Одеська область, Болградський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З 30 ЛИСТОПАДА ЗМІНЮЮТЬСЯ ПРАВИЛА ЕКСПОРТУ МЕДУ ДО КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ  

Дата: 23.07.2024 10:07
Кількість переглядів: 42

З 30 ЛИСТОПАДА ЗМІНЮЮТЬСЯ ПРАВИЛА ЕКСПОРТУ МЕДУ ДО КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

⚠️Від 30 листопада 2024 року мед та інші продукти бджільництва, призначені для споживання людиною, можуть ввозитися до ЄС лише, якщо вони відправляються, отримані та/або виготовлені в тих установах, які зазначені в списку від компетентного органу країни-експортера.

🚨Такі нововведення пов’язані із виявленими фактами фальсифікації меду. Тому для покращення простежуваності ланцюга постачання продуктів бджільництва на ринок, Європейський Союз посилює контроль з боку країн-експортерів за операторами ринку.

🍯Виробники меду та продуктів бджільництва повинні у термін за 1 місяць звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби для внесення їх до списків потужностей операторів ринку, яким дозволений експорт до ЄС меду та продуктів бджільництва для споживання людиною.

✅Критерії для операторів ринку визначені наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України №1503 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1597-23#Text та №1968 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1597-23#Text, що набуде чинності з 30.07.2024.

🌍Загалом в Україні зареєстровано 72 оператори ринку, що мають право експорту меду та продуктів бджільництва. З них 65 – до країн Європейського Союзу. За результатами 2023 року, експорт меду здійснювали 12 операторів ринку, а з початку 2024 року – понад 20.

🐝Зазначимо, в Реєстрі паспортів пасік Одеської області налічується 3173 пасік, що становить 174 482 бджолосімей. Крім того, в регіоні зареєстровано 8 суб’єктів господарювання, які здійснюються виробництво гомогенізованого меду. З них 7 мають право експорту продукту за кордон.

🧮Нагадаємо, за перші п’ять місяців 2024 року українські компанії експортували 41,1 тис. тонн меду на $77,9 млн. Загалом, протягом 2023 року Україна експортувала 55 тис. тонн меду на $121 млн.

🌍Український мед здебільшого має попит у країнах ЄС – Німеччина, Польща, Франція, Австрія, Чехія, Румунія, Іспанія, Греція. Також частина вантажу експортується до Туреччини та США.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь